Ραχήλ Μακρή: Καλείται η Κυβέρνηση να απαντήσει για τα έργα και ημέρες της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων



Η Συγκυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποδομεί τον δημόσιο τομέα, εκτελώντας επιταγές της Τρόικα, προκειμένου να μην βρίσκει αντίσταση στα σχέδια της για εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας. Το κλίμα αβεβαιότητας και τρομοκράτησης που δημιουργεί στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με οριζόντια μέτρα απολύσεων, που βαφτίζει διαθεσιμότητα και κινητικότητα, καθώς και οι καταργήσεις φορέων, υπηρεσιών και οργανισμών αφήνει μικρά περιθώρια στους δημόσιους υπαλλήλους να ασκήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο στις αποφάσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Παράλληλα όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, συγκεκριμένες διευθύνσεις υπουργείων φαίνεται να μένουν στο απυρόβλητο του ελέγχου και της εφαρμογής ορθών αξιοκρατικών διαδικασιών λειτουργίας.

Προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες αυτές η τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την υπ. αριθμ. πρωτ. 933/130/ 27.8.2013 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα για την Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα, όπως σε ποιές ενέργειες έχει προβεί για να διασφαλίσει την ορθή τήρηση των διαδικασιών έγκρισης και έλεγχου των αιτήσεων προς την συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση, που τίθενται στην ανωτέρω μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης-ΑΚΕ.

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής                                                                                                          
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

ΘΕΜΑ: «Έργα και ημέρες της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Τι έγινε με την κάθαρση που υποσχέθηκε ο πρώην Υπουργός;»

Σε δημοσίευμα της Εφημερίδας “Το Βήμα” στις 15/03/2012 με τίτλο “Ξηλώθηκαν 50 υπάλληλοι και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες επιχειρήσεων σε βάρος υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων”, αναφέρεται:
“«Ξηλώνει» όλη την Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραϊτης μετά από το σκάνδαλο των δυο υπαλλήλων. Παράλληλα, έχει προβεί σε πρόκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη νέων υπαλλήλων.  
Όπως ανέφερε η νέα υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου,  με επιστολή της προς τον κ. Ρακιντζή επικεφαλής των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,  ζήτησε αναδρομικό έλεγχο όλων των υπαλλήλων, των υποθέσεων που χειρίστηκαν και των τραπεζικών τους λογαριασμών αναδρομικά από το 2005 μέχρι σήμερα.
Επίσης, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιω. Διώτη, ο οποίος της γνωστοποίησε ότι υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της παραπάνω διεύθυνσης,  έδωσε εντολή να «ανοίξουν» όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο υφυπουργός κ. Μωραϊτης έδωσε εντολή να διεξαχθεί Ε.Δ.Ε, από συγκεκριμένο υπάλληλο, από το 2005 μέχρι σήμερα και ζήτησε τη συνδρομή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε.
Ο κ. Μωραϊτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  «έχουμε στα χέρια μας όλες τις παραιτήσεις, πρόκειται για 50 υπαλλήλους και στελέχη» . Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους υπαλλήλους και θα δούμε πως θα χειρισθούμε το θέμα».”
Στις 26 Ιουνίου 2013 δημοσίευμα του zougla.gr, το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2012, αναφέρει: “Πλάσαραν στο Υπουργείο Ανάπτυξης πλαστή εγγυητική.
– Η υπόθεση αφορά σε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ, η οποία κατατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου η εταιρεία να λάβει προκαταβολή, στο πλαίσιο εγκριθείσας επιχορήγησης επενδυτικού προγράμματος.
Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή κατέδειξε ότι, αν και η πλαστότητα της εγγυητικής διαπιστώθηκε άμεσα από την Υπηρεσία, το πλαστό έγγραφο παρέμενε επί εννέα ολόκληρους μήνες στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να κριθούν πειθαρχικά ελεγχόμενοι.”
Σε άρθρο του περιοδικού “HOTDOC” (τεύχος 33 Β’ Ιουλίου 2013) με τίτλο “Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ” αναφέρεται ότι:
“Όσοι εργάστηκαν εκεί μιλούν για μια διεύθυνση του δημοσίου που δημιουργήθηκε και λειτούργησε αποκλειστικά ώστε να προσφέρει πρόσφορο έδαφος για τα ρουσφέτια των υπουργών. Θεωρητικά πρόκειται για τη διεύθυνση που δίνει ώθηση στην πολυσυζητημένη και πολυπόβητη ανάπτυξη. Πρακτικά όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άλλωστε τα χρηματικά ποσά που μοιράζονται μέσα από εκεί είναι τόσο μεγάλα όσο και η διαπλοκή που επικρατεί σε κάθε γωνιά της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων ξέρουν ότι για να καθαρίσει πρέπει πρώτα να ξηλωθεί. Έτσι, από τη μια πλευρά, για τους περισσότερους επιχειρηματίες, νέους ή μη, η επιχορήγηση αποτελεί ένα μακρινό όνειρο και μια ψυχοφθόρα διαδικασία, ενώ από την άλλη, για ορισμένους ευνοούμενους οι κρατικές και οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τα επαγγελματικά τους σχέδια, δεν βρίσκουν κανένα απολύτως εμπόδιο. Αντίθετα όλες οι διαδικασίες κυλούν υπέρ τους σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι και τα χρήματα των επιχορηγήσεων εκταμιεύονται λες και το κράτος τους τα χρωστούσε.”
Θυμίζουμε ότι με την περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του νόμου 4146/2013 (Α’, 90) η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, η οποία σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ επιβαρύνει ετήσια τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 87.700 ευρώ.
Με το άρθρο 14 του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι: “Για τη στελέχωση των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συνιστώνται στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων εβδομήντα (70) οργανικές θέσεις,”  
Καθώς επίσης και ότι: “Οι συνιστώμενες θέσεις καλύπτονται με μεταφορές και μετατάξεις ή αποσπάσεις, υπαλλήλων του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ανήκει στο δημόσιο είτε στο σύνολό του είτε κατά πλειοψηφία, κατόπιν αίτησής τους, με την ίδια σχέση εργασίας και με αντίστοιχη κατάργηση των οργανικών θέσεων στο φορέα στον οποίο υπηρετούν. Για τις μετατάξεις και αποσπάσεις που προβλέπονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν απαιτείται έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων.”
Διαπιστώνουμε από τα ανωτέρω ότι εάν υφίσταται η πολιτική βούληση εκτός του υπαλληλικού κώδικα, υφίσταται το νομοθετικό πλαίσιο στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων με υπαλλήλους εκτός αυτών που έχουν κατηγορηθεί για τα ως άνω αδικήματα, οι οποίοι μέχρι να αποδειχθεί η ορθότητα ή μη των κατηγοριών, θα μπορούσαν να υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου.     

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Αληθεύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα;
2. Έγιναν ενέργειες για μετακίνηση των στελεχών της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, όπως είχε δεσμευτεί ο τότε Υφυπουργός κ. Μωραϊτης;
3. Υφίσταται επιστολή της τότε υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου,  προς τον κ. Ρακιντζή, επικεφαλής των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,  με την οποία ζητήθηκε αναδρομικός έλεγχος όλων των υπαλλήλων, των υποθέσεων που χειρίστηκαν και των τραπεζικών τους λογαριασμών αναδρομικά από το 2005 μέχρι σήμερα;
4. Πραγματοποιήθηκε ο ανωτέρω έλεγχος; Εάν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα του; Εάν όχι γιατί;
5. «Άνοιξαν» όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί σύμφωνα με την εντολή που φέρεται να έχει δοθεί από την τότε Υπουργό προς τον τότε επικεφαλή του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη; Εάν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα του; Εάν όχι γιατί;
6. Διεξήχθη  Ε.Δ.Ε σύμφωνα με την εντολή που φέρεται να έχει δοθεί από τον τότε υφυπουργό κ. Μωραϊτη; Εάν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα του; Εάν όχι γιατί;
7. Υφίσταται υπόθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 1.000.000 ευρώ, η οποία κατατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, η πλαστότητα της οποίας διαπιστώθηκε άμεσα από την Υπηρεσία, αλλά το πλαστό έγγραφο παρέμενε επί εννέα ολόκληρους μήνες σε αυτή;
8. Έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες διερεύνησης ευθυνών για την ανωτέρω υπόθεση; Εάν ναι ποιά είναι τα αποτελέσματα; Εάν όχι γιατί;
9. Υφίσταται πολιτική μετακίνησης των στελεχών στις υπηρεσίες του Υπουργείου, για την αποφυγή κρουσμάτων διαφθοράς; Εαν ναι κάθε πότε αλλάζουν υπηρεσία οι υπάλληλοι; Υπάρχουν στελέχη που παραμένουν για χρόνια στη συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση και εάν ναι για ποιούς λόγους;
10. Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί η πολιτική ηγεσία για να διασφαλίσει την ορθή τήρηση των διαδικασιών έγκρισης και έλεγχου των αιτήσεων προς την Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων; Έχουν προβλεφθεί ασφαλιστικές δικλίδες και με ποιές είναι αυτές;

Επίσης ζητείται και η κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων που τεκμηριώνουν τις ανωτέρω ενέργειες.

Αθήνα,  27/8/2013
    Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.