Μαγεία στις Πρέσπες με το αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη – Βίντεο



Αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη ηταν φέτος οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2013», που  πραγματοποιηθηκαν στις 23 και 24 Αυγούστου στην πόλη της Φλώρινας και στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου,, συμπληρώνοντας 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον πολιτισμό.

Ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών – Φλώρινας, με τη συνεργασία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», παρουσίασαν χθες το βράδυ  μια μεγάλη παραγωγή, με τίτλο «Μελίνα: Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα…».

Η Μαρία Ναυπλιώτου  «μετέφερε», με αριστουργηματικό τρόπο μέσα από φράσεις που είπε η Μελίνα Μερκούρη, την ψυχή της μεσα απο το έργο της το σινεμά το θέτρο την πολιτική την διεθνή της παρουσία ως υπουργός πολιτισμού την δράση της για την επιστροφή των γλυπών του Παρθενώνα. Η παρουσίαση του έργου συνδυαζοαν με χρήση πολυμέσων όπου παρουσιάζονταν στιγμές απο την ωή της Μελίνας Μερκούρη. Μαζί με την Μαρία Ναυπλίωτου και ο Γιάννης Στάνκογλου.  Για συμβολικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Λιάνης  η ίδια παράσταση θα ανέβει για δύο ημέρες στο Ηρώδειο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου με τα εισητήρια να έχουν η ηδη εξανληθεί ενώ θα παρουσιασθεί και στην Ευρώπη όταν η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Η Μαρία Ναυπλιώτου καταχειροκροτήθηκε απο το κοινό που κατέκλυ σε για μιά ακόμη φορά την Βασιλική του Αγ. Αχιλείου.

«Η Μελίνα Μερκούρη όλα τα μάγευε και τα έκανε διαφορετικά. Είναι ένα νόμισμα νέας κοπής. Κόπηκε και μετά το εργοστάσιο έκλεισε» ήταν ορισμένες από τις αναφορές του καλλιτεχνικού διευθυντή των εκδηλώσεων Γιώργου Λιάνη στο πρόσωπο της αείμνηστης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού., θα ειναι η μόνη υπουργός Πολιτισμού που θα θυμούνται οι ελληνες σημείωσε. Δεν έλλειψαν και οι αναφορές στην μελίνα όταν επισκέφθηκε την Πρέσπα στο τέλος της δεκαετίας του 80 όπου είπε τότε οτι τα σύνορα δεν είναι ποινή αλλά τιμή. Σρτο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκαν μουσικές όπου ο Σταύρος Ξαρχάκος στο πόντιουμ διεύθυνε  την ΚΟΕΜ σε τραγούδια που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη. Τραγούδια του ιδίου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και άλλων συνθετών. Η Έλλη Πασπαλά και η Ηρώ Σαία καταχειροκροτήθηκαν απο το κοινό.

vetonews.gr

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.