ΕΛΜΕ Κοζάνης: Ολοταχώς προς… κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβρη!



Από τον Πρωινό Λόγο

Ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν τα σχολεία θα ξεκινήσουν φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου αφού, όπως όλα δείχνουν, δάσκαλοι και καθηγητές προσανατολίζονται σε απεργίες διαρκείας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε απεργία διαρκείας στα σχολεία, ενώ στην κατεύθυνση των κινητοποιήσεων προσανατολίζεται και η ΕΛΜΕ Κοζάνης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας, την ερχόμενη εβδομάδα, στις 27 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η ΟΛΜΕ στην Αθήνα, όπου και αναμένεται να προτείνει στις τοπικές ΕΛΜΕ για το πρόγραμμα των δράσεων και των κινητοποιήσεων που εκείνοι θέλουν να ακολουθήσουν. Ο ΟΛΜΕ θα προτείνει το πρόγραμμα δράσεις στις τοπικές ενώσεις και εκείνες στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν, πιθανότατα για απεργίες, χωρίς να μπορούμε να προδικάσουμε». Στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα πέσει η πρόταση τόσο για 48ωρη απεργία, όσο και για απεργία διαρκείας, αλλά και πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

«Και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε, είναι δεσμευμένο να εφαρμόσει την πρόταση για απεργίες διαρκείας από τον Σεπτέμβριο», σημείωσε ο κ. Ντούντας, προσθέτοντας πως είναι εξαιρετικά πιθανές οι απεργιακές κινητοποιήσεις με το «πρώτο κουδούνι». Υπάρχει ένας αναβρασμός και μια ανασφάλεια στον κόλποι των εκπαιδευτικών και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ: «Οι εκπαιδευτικοί είναι αγανακτισμένοι και προτίθενται να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Τίθεται πλέον θέμα εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαμορφώσουν ένα σωστό πρόγραμμα, αντ’ αυτού τα προβλήματα είναι πολλά. Τόσο στα σχολεία στην περιφέρεια, όσο και με τις ελλείψεις καθηγητών, τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και με τις 2.500 απολύσεις που προχώρησαν τελευταία από το Υπουργείο Παιδείας». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως ήδη πολλά μαθήματα δεν διδάσκονταν κανονικά στα σχολεία, ενώ το μέλλον είναι αβέβαιο.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο για τον αγιασμό»

«Η κυβέρνηση θα κλείσει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο! Με τόσες περικοπές θέσεων καθηγητών και ένα νέο νόμο για το Λύκειο, που θα ψηφιστεί λίγο πριν ή λίγο μετά την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα σχολεία». Με αυτό τον τρόπο τοποθετείται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινάει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Δύο είναι τα βασικά θέματα που αναδεικνύουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ. Το πρώτο είναι η «αποψίλωση του δημόσιου σχολείου», καθώς κάνουν λόγο για 16.000 – 17.000 λιγότερους καθηγητές φέτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το δεύτερο είναι η αντίθεση στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση. «Αφενός το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, με εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα από την Α’ Λυκείου. Αφετέρου, οι μαθητές ωθούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση, όπου τομείς με ζήτηση (όπως τα επαγγέλματα Υγείας) παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Κοτσιφάκης.

Η τελική απόφαση θα παρθεί από τη συνέλευση των προέδρων, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.