Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου του 2013 στο Βόιο



Ο Δήμος Βοίου θα γιορτάσει και φέτος με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα τον Δεκαπενταύγουστο 2013.

Αρκετός είναι ο κόσμος που πρόκειται να επισκεφθεί και φέτος τη Σιάτιστα, όπου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το παραδοσιακό έθιμο των Καβαλάρηδων.

Για να μπορέσουμε όμως όλοι μας να απολαύσουμε αυτή τη μέρα και το έθιμο και να ικανοποιήσουμε τους επισκέπτες που θα τιμήσουν την πόλη μας, οφείλουμε να αναλάβουμε και να τηρήσουμε ορισμένες δεσμεύσεις για την άψογη μετάβαση των καβαλάρηδων στο Μικρόκαστρο, το προσκύνημα στην Παναγία, την επιστροφή, την παρέλαση των καβαλάρηδων και το γλέντι από το βράδυ της Τρίτης, παραμονή της Παναγίας. Γι’ αυτό:

Παρακαλούνται οι οδηγοί και οι καβαλάρηδες το βράδυ της παραμονής και όλη μέρα, ανήμερα της Παναγίας, να μη κυκλοφορούν άσκοπα στον κεντρικό δρόμο (Χώρα – Γεράνεια), ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός αυτοκινήτων, αλόγων και πεζών.

Όσοι καβαλάρηδες κινούνται στον κεντρικό δρόμο, θα πρέπει να είναι πειθαρχημένοι και να μην καταλαμβάνουν όλο το μήκος του οδοστρώματος.

Ανήμερα της Παναγίας το πρωί, παρακαλούνται θερμά οι καβαλάρηδες να συντομεύσουν την αναχώρηση τους για το Μικρόκαστρο και στις 9.00 – 9.30 π.μ. να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να συμμετάσχουν στην περιφορά της Εικόνας της Παναγίας.

Επίσης, παρακαλούνται οι καβαλάρηδες να συντομεύσουν την επιστροφή τους από τον Προφήτη Ηλία Μικροκάστρου, ώστε η παρέλαση να αρχίσει στις 1.30 μ.μ. και όχι αργότερα από τις 2.00 μ.μ.

Μετά την παρέλαση τα άλογα θα πρέπει να δεθούν στους στάβλους, ή σε κάποιο ασφαλές σημείο και οι αναβάτες να συμμετάσχουν στο μεγάλο γλέντι κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει η ένταση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων να μην επικαλύπτει τις διπλανές παρέες.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, τόσο στην παραμονή όσο και ανήμερα της Παναγίας να μην σταθμεύσουν τα οχήματα τους στην πλατεία της Χώρας και Γεράνειας

Επίσης, παρακαλούνται όλοι οι δημότες να είναι περισσότερο προσεκτικοί τις ημέρες αυτές όσον αφορά θέματα καθαριότητας, καθώς το τεχνικό προσωπικό του Δήμου καταβάλει εδώ και μέρες μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι όλα έτοιμα και φέτος για το εορταστικό αυτό διήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Η επιτυχία και η διατήρηση του ωραίου και γραφικού αυτού εθίμου του τόπου μας συνεπάγεται το σεβασμό στην παράδοση, την πειθαρχία και την τήρηση της τάξης από όλους μας : πεζούς, οδηγούς, καβαλάρηδες.

Τα άλογα πρέπει να είναι στολισμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και γούστο (σέλα, κόκκινη φλοκάτη, μαξιλάρι κεντημένο και όλα τα απαραίτητα στολίδια).

Γίνεται θερμή παράκληση προς όλους τους συμμετέχοντες καβαλάρηδες να ακολουθήσουν πιστά το έθιμο, το οποίο επιβάλει το πρωί, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, να μεταβούν έφιπποι στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου για να προσκυνήσουν την Παναγία και μετά να συμμετάσχουν στην παρέλαση στη Σιάτιστα.

Από την Επιτροπή Πολιτιστικών
Του Δήμου Βοίου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.