Ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Το 1972 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μετά από 41 χρόνια, η σημερινή ημέρα προσφέρεται για έναν απολογισμό, τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι Κυβερνήσεις, η Αυτοδιοίκηση, αλλά και εμείς οι πολίτες στο μέτρο που μας αναλογεί, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα προηγούμενα χρόνια οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις κατεδάφισαν κάθε θεσμική περιβαλλοντική κατάκτηση, νομιμοποίησαν αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας, πρόσφεραν «γη και ύδωρ» σε επίδοξους επενδυτές, για να λεηλατήσουν τις πόλεις και την ύπαιθρο και μεθόδευσαν την πλήρη εκποίηση των δημόσιων πόρων & την ιδιωτικοποίηση βασικών κοινών αγαθών, όπως του νερού  και της ενέργειας (ΕΥΑΘ-ΔΕΗ).  Προτεραιότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν & παραμένει η εξασφάλιση υπερκερδών στους μεγαλοεργολάβους, στους μεγαλέμπορους και στο βιομηχανοποιημένο τουρισμό αδιαφορώντας παντελώς για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις & το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. (π.χ. Εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής & Νέα Σχέδια ΣΔΙΤ για τη Διαχείριση απορριμμάτων)

Για τη περιοχή μας, που πλήττεται καθημερινά από την εξορυκτική και βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Οι συχνές υπερβάσεις των αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα που ζούμε και αναπνέουμε, η ανεπανόρθωτη στις περισσότερες περιπτώσεις καταστροφή των εδαφών και η υποβάθμιση, ποιοτική και ποσοτική, των επιφανειακών και κυρίως των υπόγειων νερών είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που δημιουργεί η ΔΕΗ με την άναρχη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητά της όλα αυτά τα χρόνια.

Και να ήταν μόνο αυτά;

Άλλες «μικρότερης σημασίας» καταστροφές, από πυρκαγιές, εκχερσώσεις, ανεξέλεγκτη βόσκηση, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, συμπληρώνουν τη καταστροφή του περιβάλλοντος μέρα με τη μέρα, χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα για την αποφυγή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αντιπαραθέτει ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, την ήπια & βιώσιμη εκμετάλλευση  των πόρων τους και δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των μελλοντικών γενιών. Επιδιώκει την αειφόρο ανάπτυξη με μικρής κλίμακας έργα ΑΠΕ, την αποκέντρωση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής σε ενέργειες ανακύκλωσης, την εφαρμογή μικρής κλίμακας έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στηριζόμενη στην πρόληψη και στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση. Επιπροσθέτως, στοχεύει στην ισορροπία και τη συνέργεια μεταξύ αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και υπηρεσιών, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον και επιτρέποντας τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

Τοπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΚΟΖΑΝΗΣ στηρίζει  τα κινήματα της πόλης & τους ενεργούς  πολίτες που οργανώνονται και αγωνίζονται συντονισμένα, με συνέπεια και αλληλεγγύη, με διάφορες μορφές δράσης και υπερασπίζονται το αστικό και φυσικό περιβάλλον, όχι μόνο την 5η Ιουνίου, αλλά κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.

 Θα βαδίσουμε σταθερά μαζί με τα κινήματα για το περιβάλλον και την οικολογία και θα συνεχίσουμε να δίνουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα, για τη δημοκρατική επαναθεμελίωση και επέκταση του περιβαλλοντικού δικαίου, την ανατροπή του σημερινού παραγωγικού – καταναλωτικού προτύπου και την ισόρροπη, συμβατή με το περιβάλλον ανάπτυξη υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.