Συνάντηση στη Φλώρινα των Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας για προώθηση συνεργασιών



Συνάντηση στο Επιμελητήριο Φλώρινας πραγματοποίησαν  το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουνίου 2013 οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Επιτροπών των 4 Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της κοινής τους πρωτοβουλίας για ανάπτυξη συνεργασιών σε περιφερειακό επίπεδο προς όφελος της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων – μελών.

Η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση που πραγματοποιούν τα 4 Επιμελητήρια. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη είχε γίνει στο Επιμελητήριο Κοζάνης, λίγους μήνες πριν, όπου οι Πρόεδροι και οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας αποφάσισαν να  «ενώσουν τις δυνάμεις τους», αφενός μεν για να ακουστούν επιτέλους στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» και  να διεκδικήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους καλύτερες συνθήκες επαγγελματικής δραστηριοποίησης των μελών τους και αφετέρου, για να επιδιώξουν από κοινού δράσεις και ενέργειες που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στην προχθεσινή συνάντηση συζητήθηκε η διερεύνηση του ενδεχομένου  από κοινού υποβολής πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια του «Προγράμματος Προώθησης Προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ Δυτικής Μακεδονίας».
Το πρόγραμμα αυτό  που αφορά την προβολή και  προώθηση σε ξένες αγορές  των υψηλής προστιθέμενης αξίας αγροτικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) που παράγουν, εμπορεύονται και διακινούν επιχειρήσεις της Δυτ. Μακεδονίας,   χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και βασικό στόχο έχει το ίδιο το πρόγραμμα να λειτουργήσει ως «ομπρέλα», ώστε να μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν να επωφεληθούν από τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, αλλά  και αξιοποίησης στο έπακρο των δικτυώσεων που θα δημιουργηθούν.

Εκτός του παραπάνω θέματος συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την προώθηση ενεργειών για την  αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Επιμελητήρια στα μέλη, κυρίως μέσω της νέας υπηρεσίας του ΓΕΜΗ, αλλά και για αυτές  που προτείνονται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων να συμπεριληφθούν σε υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα που αφορούν την «αδειοδότηση» επιχειρήσεων.  

Ακόμη, εκφράστηκε η κοινή θέληση όλων για  στήριξη της προσπάθειας  να αποκτήσει ξεκάθαρα περιφερειακό χαρακτήρα η ετήσια, 29η εφέτος  «Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας»,   που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του «Εκθεσιακού Κέντρου» στα Κοίλα., με τη διευρυμένη συμμετοχή αξιόλογων επιχειρήσεων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η συνάντηση έληξε με τη δέσμευση των προέδρων των Επιμελητηρίων της Κοζάνης, Κώστα Κυριακίδη, της Καστοριάς, Χαράλαμπου Καραταγλίδη, της Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδη, και των Γρεβενών, Νίκου Ράμμου, και  των μελών των Διοικητικών τους Επιτροπών  για νέα συνάντηση που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα στα Γρεβενά την επόμενη φορά,  ώστε να συντονίσουν εκ νέου τις κοινές ενέργειες που θα οδηγήσουν  την υλοποίηση σημαντικών δράσεων για την ενίσχυση, τη στήριξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.