Η «Γέφυρα Ζωής» για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του τμήματος αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης



Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει ιδιαίτερη αντίδραση για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης ¨Μαμάτσειο¨.

Είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε να παραμείνει σε εύρυθμη λειτουργία και το Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα  αιμοδοσίας.

Με το κλείσιμο του τμήματος  αιμοδοσίας είναι δεδομένο,  ότι θα αντιμετωπισθούν προβλήματα και  στην λειτουργία και άλλων τμημάτων, όπως χειρουργεία και μεταγγίσεις. Το πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας και απαιτεί των αγώνα όλων μας.

Σας παραθέτουμε την επιστολή όπως κοινοποιήθηκε:

Προς:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή εκφράζουμε την αγωνία μας για τη συνέχιση λειτουργίας του τμήματος Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Κοζάνης ¨Μαμάτσειου¨.

Το τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Κοζάνης ¨Μαμάτσειου¨ έχει μόνο μία γιατρό. Περιμέναμε να προσληφθεί ένας επικουρικός τουλάχιστον, όπως αιτήθηκε η εκτελούσα χρέη διευθύντριας και μας υπόσχονταν η διοίκηση του νοσοκομείου, από τους τετρακόσιους πέντε (405) που ανακοινώθηκαν και προσλαμβάνονται, τελικά στην αιμοδοσία της Κοζάνης δεν προσλαμβάνεται επικουρικός και μένουμε με μία και μοναδική γιατρό.

Καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι αυτή η αντιμετώπιση του τμήματος Αιμοδοσίας του ¨Μαμάτσειου¨ οδηγεί σε υπολειτουργία ή  και κλείσιμο της Αιμοδοσίας, που έτσι και αλλιώς λειτουργεί με πολλά προβλήματα και μάλιστα χάρη της αυτοθυσίας και Εθελοντικής εργασίας του προσωπικού.

Το κλείσιμο της αιμοδοσίας είναι δεδομένο ότι θα δυσχεράνει τη λειτουργία  και άλλων  τμημάτων, όπως χειρουργεία και μεταγγίσεις κ.λ.π.

Στο Σύλλογό μας Αιμοδότησαν στα επτά χρόνια από την ίδρυσή του 1700 (χίλιοι επτακόσιοι) Αιμοδότες και σήμερα ενεργοί είναι 1270 που Αιμοδοτούν σε 40 περίπου προγραμματισμένες εξορμήσεις κάθε χρόνο.

Υπολογίστε και τους Εθελοντές Αιμοδότες του Νοσοκομείου και τους πιεζόμενους συγγενείς που Αιμοδοτούν εκεί, τότε το άθροισμα της απώλειας σε Αίμα θα υπερβεί της 4.500 μονάδες ετησίως. Υπολογίστε δε και τους 200 περίπου Αιμοπεταλιοδότες που δίνουν πεντακόσιες  (500) περίπου μονάδες Αιμοπεταλίων κάθε χρόνο.

Είναι  λυπηρό να υπάρχει η διάθεση των συλλόγων, η διάθεση της ανιδιοτελούς προσφοράς σε Αίμα από τους Αιμοδότες, αλλά από μη καλή και ανεπαρκή κάλυψη των Αιμοδοσιών των Νοσοκομείων να χάνετε τόσο Ασφαλές Αίμα από τακτικούς Εθελοντές Αιμοδότες.

Για να γίνει πράξη η πρόθεσή σας, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη των 405 θέσεων επικουρικών γιατρών, «…Με την παραπάνω απόφαση του Υπουργού Υγείας συνεχίζεται αταλάντευτα η στελέχωση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ….» σας παρακαλούμε, μεταφέροντας την επιθυμία όλων των πολιτών του δήμου Κοζάνης, να μεριμνήσετε για την επικουρική κάλυψη τουλάχιστον μιας θέσης ιατρού στην Αιμοδοσία του νοσοκομείου μας.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται ακόμη  τρείς (3) γιατροί και μάλιστα ο ένας αιματολόγος.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευχόμαστε επιτυχία στο έργο σας.

Μετά τιμής

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                          Η Γραμματέας
Τσαουσίδης Θεόδωρος                           Μιμηλίδου Ευτυχία

Κοιν/ση:
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών(ΠΟΣΕΑ)
3η Υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας
Διοικητή διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων Κοζάνης ¨Μαμάτσειο¨ & Πτολεμαΐδας ¨Μποδοσάκειο¨
Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας & Δήμο Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.