Η Ε.Ουζουνίδου για την συγχώνευση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας



ΘΕΜΑ: «Καμία συγχώνευση της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια», ούτε και άλλων  Δημοσίων Βιβλιοθηκών ανά την επικράτεια».

Η τρικομματική συγκυβέρνηση ακολουθώντας την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και της υπερλιτότητας κι αφού έχει διαλύσει ήδη τη Δημόσια Παιδεία, συνεχίζει ακάθεκτη και με την ίδια ένταση το έργο της με στόχο  τώρα τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, οδηγώντας σε απόλυση εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περίπου 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες  πρόκειται να συγχωνευθούνν. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια».

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορική πόλη της Σιάτιστας των ηρώων και των ευεργετών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Βοϊου και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Το έργο της είναι σημαντικό, ενώ αναπτύσσει ιδιαίτερη  αξιόλογη  και πολυποίκιλη δραστηριότητα.

Όπως είναι γνωστό η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας που ιδρύθηκε με τη σημερινή της μορφή (ΝΠΔΔ) πριν από εξήντα χρόνια, διαθέτει συλλογή παλαίτυπων περί τις οκτώ χιλιάδες τόμους.

Διαθέτει άριστα οργανωμένους χώρους αναγνωστηρίου, παιδικού τμήματος, ΔΗΚΕΠ και Γραφείων καθώς και της κινητής σε κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου στεγάζεται δωρεάν εσαεί η       Βιβλιοθήκη μαζί με το Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Παράλληλα η Βιβλιοθήκη αναπτύσσει και εκδοτική δραστηριότητα αξιόλογη. Διαθέτει  επίσης  Κινητή βιβλιοθήκη (βιβλιοαυτοκίνητο), που πρέπει να ξανα-λειτουργήσει, ενώ συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία και στο Πρόγραμμα Future Library με δεκάδες εθελοντές και εκατοντάδες μαθητές.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η διατήρηση και αναβάθμιση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σιάτιστας. Κάθε άλλο σενάριο, συγχώνευσης ή κλεισίματός της, θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αντίθετο.

Ευγενία Ουζουνίδου,
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.