Προβολή ντοκιμαντέρ στο στέκι της δημοτικής κίνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού



Συνεχίζουμε τις προβολές μας με το ντοκιμαντερ ‘Το νερό φέρνει χρήμα’ (Water brings money) την Τρίτη 18.06.2013 στις 9.00μ.μ. στο Στέκι μας, Πλατεία Γιολδάση. Εάν ο καιρός είναι καλός, η προβολή θα γίνει έξω στην πλατεία!

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ των L. Franke και H. Lorenz του 2010, διάρκειας 82 λεπτών.

Στο ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το νερό, όχι ως κοινό αγαθό, αλλά ως μονοπωλιακό προϊόν με τεράστιες δυνατότητες κερδοφορίας εξαιτίας της απόλυτα ζωτικής σημασίας του. Δημιουργήθηκε ως μία ταινία “από τα κάτω” – χρηματοδοτήθηκε από όσους ήθελαν να το δούνε και να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί της ταινίας:

“Εκτός από τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Τον Ιούλιο του 2010 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που καλούσε στην αναγνώριση της πρόσβασης σε καθαρό νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα (σ.σ.: η Ελλάδα απείχε από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία). Ωστόσο το νερό μετατρέπεται σε κερδοφόρο επιχειρηματικό τομέα για τις ιδιωτικές εταιρείες που δεν υποχρεούνται να λογοδοτούν σε οποιονδήποτε άλλο πλην των μετόχων τους, των οποίων τα συμφέροντα δεσμεύονται να εξασφαλίζουν.

Δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τον Τρίτο Κόσμο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όταν ένας δήμος ζητά βοήθεια λόγω οικονομικής αδυναμίας, οι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, η Veolia και η Suez, χτυπούν την πόρτα του. Οι συνέπειες; Δραματική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές, κακή ποιότητα νερού, διαρκείς αυξήσεις στα τιμολόγια, κατάχρηση της μονοπωλιακής τους θέσης, έλλειψη διαφάνειας και συχνά διαφθορά. Την ίδια στιγμή οι δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να ελέγξουν κατά πόσο, οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες, ανταποκρίνονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.