«Κανένα περιθώριο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και των άλλων φόρων»



Κατηγορηματικά αντίθετος στο ζήτημα μείωσης των φόρων στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος για φορολογικά και τελωνειακά θέματα Άλγκιρντας Σεμέτα.

Όπως έγραφε τις τελευταίες ημέρες και το newpost τα περιθώρια μείωσης της φορολόγησης βρίσκουν αντίθετους τους ευρωπαίους ήδη το κλίμα είχε φανεί και από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η δυσφορία των ευρωπαίων σε μια τέτοια απόφαση ήρθε και επίσημα από τα χείλη του κ. Σεμέτα ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα, δήλωσε ξεκάθαρα πως «δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια» για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και άλλων φόρων, καθώς απαιτείται από την πλευρά της κυβέρνησης, να κάνει μια συστηματική εξέταση για τα περιθώρια μείωσης του φόρου, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτά τα περιθώρια δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση.

Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε κλάδους της οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος και παρέπεμψε σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στη Βουλή όπου πρότεινε στους Έλληνες βουλευτές να δουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και στην αποτελεσματικότητα του ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας πριν πάρουν την απόφαση μείωσης του συντελεστή.

Όσον αφορά γενικότερα το θέμα της φορολογίας στην ευρωζώνη, ο κ. Σεμέτα, τόνισε ότι τα κράτη -μέλη πρέπει να αντιμετωπίζουν το φορολογικό σύστημα ως σύνολο και όχι αποσπασματικά ενώ ειδικά για το ελληνικό φορολογικό σύστημα τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί στο σύνολό του, καθώς η Ελλάδα από φορολογικής απόψεως είναι σε δύσκολη θέση.

Σχολιάζοντας τη μεταρρύθμιση στη φορολογική διοίκηση ο κ. Σεμετά τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα και ότι κατά τη συνεργασία του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πείστηκε ότι ο κ. Στουρνάρας έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ελληνικής φορολογικής διοίκησης.

Σχετικά με τη δημιουργία ανεξάρτητης γενικής γραμματείας εσόδων, την χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, αλλά χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος και «χρειάζεται χρόνος, η χώρα είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα νομοθετήματα για το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος και του κώδικα φορολογικών διαδικασιών που θα απλουστεύσουν το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής, με παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τις ενδοομιλικές συναλλαγές μέσω των οποίων γίνεται μεταφορά κερδών.

Τέλος, ο κ. Σεμετά χαρακτήρισε αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζοντας «η θέση μας είναι σαφής. Δεν αισθανόμαστε την παραμικρή αμφιβολία για την αξιοπιστία των στοιχείων από το 2009 και μετά. Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κατάφερε να στείλει έξι φορές δημοσιονομικά στοιχεία στη σειρά χωρίς να εκφραστεί επιφύλαξη από τη Eurostat».

Καταλήγοντας ο κ. Σεμετά επεσήμανε ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων και η ισχυρή πολιτική βούληση στο πρόγραμμα, είναι δύο από τα συστατικά για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

newpost.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.