Μείωση 40-45% στα αιωρούμενα σωματίδια στην Κοζάνη σε σχέση με το 1996 – Ανησυχία για την παρουσία κάδμιου και αρσενικού



Τα αποτελέσματα της μελέτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης , τα έτη 2011-12,  στο Δήμο Κοζάνης, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιος Τριανταφύλλου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Κοζάνης με 91.300 ευρώ, με τα αποτελέσματα, όπως τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, να είναι καλύτερα των αναμενομένων.  

«Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, διαπιστώσαμε πως υπέρβαση στη μέση τιμή είχαμε μόνο στην Ποντοκώμη» σημείωσε ο κ. Τριανταφύλλου, σημειώνοντας πως «από το 1996 που έχουμε μελέτες διαπιστώνεται μια συνολική μείωση 40-45%. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτά, που πολύ κόσμος θα περίμενε. Είμαστε στην ίδια κατάσταση με μια αστική πόλη με βιομηχανική δραστηριότητα, όπως η Θεσσαλονίκη ».

Αναφορικά με την συνεισφορά των ΑΗΣ στην ρύπανση, υπολογίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου  σε 10-15% στην Κοζάνη ενώ περίπου στο 30% είναι  στην Ποντοκώμη. Η υπόλοιπη επιβάρυνση είναι από την κυκλοφορία, καύσεις βιομάζας και αστικές δραστηριότητες.

Ανησυχία δημιουργούν  τα αποτελέσματα αναφορικά με τα χημικά χαρακτηριστικά των σωματιδίων καθώς  έχουν παρατηρηθεί υπερβάσεις σε κάδμιο και αρσενικό.

Oπως ανέφερε ο συνεργάτης του Εργαστηρίου χημικός Στέργιος Γκάρας «από τις μετρήσεις μας κίνησε την περιέργεια οι υψηλές τιμές καδμίου και αρσενικού, τα οποία θεωρούνται τοξικά στοιχεία, πάνω από τις τιμές στόχο, που θέτει η Ε.Ε. Για να βρούμε τις πηγές θα χρειαστεί ενδελεχής μελέτη αλλά αυτό που ξέρουμε βιβλιογραφικά είναι πως επηρεάζουν οι καύσεις άνθρακα και πετρελαίου, φυτοφάρμακα, πλαστικά κ.α.  Σχετικά με τις παρενέργειες το αρσενικό συνδέεται με καρκίνους του δέρματος και οργάνων όπως των νεφρών ενώ το κάδμιο με καρκίνους των πνευμόνων».

Οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης γίνεται από πέντε σταθμούς, που βρίσκονται στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Χαραυγή, στη ΖΕΠ και σε Μαυροδένδρι και Ποντοκώμη. Οι μετρήσεις αναρτούνται online στην ιστοσελίδα airlab.edu.gr ενώ παρουσιάζονται καθημερινά και στην εφημερίδα «Ο Χρόνος».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.