Επιστολή Βιβλιοθήκης Σιάτιστας προς Υπουργό Παιδείας για τις συγχωνεύσεις Δημοσίων Βιβλιοθηκών



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,  
                       
Τα μέλη του νεοδιόριστου Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια» μόλις έχουμε αναλάβει τη Διοί-κησή της και δεσμευτήκαμε για τη συνέχιση του πολιτιστικού και εκπαι-δευτικού έργου που προσφέρει η Βιβλιοθήκη στην τοπική κοινωνία ιδιαίτερα στη μαθητιώσα νεολαία αλλά και σε κάθε πολίτη, χρήστη των τεκμηρίων της. Εντοπίσαμε, τις πραγματικές και αδήριτες ανάγκες για ειδικευμένο προσωπικό όπως αναφέρθηκε και το προηγούμενο Ε.Σ. με το έγγραφό του Α.Π. 47/18-2-2013, για την μεγιστοποίηση της χρήσης όλων των υποδομών που διαθέτει η Βιβλιοθήκη προς όφελος όλων των κατοίκων του Βοΐου αλλά και των 78 σχολείων της Νομαρχιακής Eνότητας Κοζάνης (δανειστικών κέντρων).
            
Αιφνιδιαστήκαμε όμως και ανησυχούμε, όπως και ολόκληρη η τοπική κοινωνία με τα δημοσιεύματα περί συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων των 46 Δημοσίων Βιβλιοθηκών.
   
Δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα μιας τέτοιας διοικητικής μεταρρύθμισης στο καθεστώς των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, με δεδομένο ότι οι περισσότερες έχουν προτείνει οι ίδιες, με αποφάσεις των Εφορευτικών Συμβουλίων τους, κατάργηση πλεοναζουσών οργανικών θέσεων όπως τις προέβλεπε ο σχετι-κός Νόμος 3149/2003.
   
Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» δεν πρέ-πει να «συγχωνευθεί» ούτε καν σε περιφερειακό επίπεδο,  όπως έχουμε γνωστοποιήσει στο ΥΠΑΙΘΠΑ και με άλλα έγγραφά μας με κάθε λεπτομέρεια διότι :

1. Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας ιδρύθηκε με τη ση-μερινή της μορφή (ΝΠΔΔ) πριν από εξήντα χρόνια, το 1953. Συγκροτήθηκε ενάμιση αιώνα πριν, από δωρεές βιβλίων λογίων συμπατριωτών, με κύριο πυρήνα την ιδιωτική συλλογή του Θεόδωρου Μανούση, Φιλικού  και πρώτου καθηγητή της Γενικής Ιστορίας στο Οθώνειο Πανεπιστήμιο 1848-1858, εξ ου και ο τίτλος της Βιβλιοθήκης «Μανούσεια».

2. Διαθέτει συλλογή παλαίτυπων περί τις οκτώ χιλιάδες τόμους οι οποίοι καταλογογραφήθηκαν με δαπάνη δωρεάς του Ιδρύματος « Δ. Ιωαννίδη Σιατιστέως» ( 69.000,00 ευρώ ). Από αυτούς 1.740.000 – ένα εκα-τομμύριο επτακόσιες σαράντα χιλιάδες- σελίδες είναι ψηφιοποιημένες από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», διαθέσιμες από τη σχετική ιστοσελίδα στους χρήστες.

3. Διαθέτει  εξοπλισμό ηλεκτρονικό επαρκή, αλλά χωρίς επαρκή τεχνική υποστήριξη, καθώς,παρότι δεν έχουμε Πληροφορικό (εκ των ενόντων αντιμετωπίζονται τα προβλήματα)  εξυπηρετούνται  από το ΔΗΚΕΠ εκατοντάδες χρήστες πολίτες και μαθητές όλων των βαθμίδων.

4.  Διαθέτουμε άριστα οργανωμένους χώρους αναγνωστηρίου, παιδικού τμήματος, ΔΗΚΕΠ και Γραφείων καθώς και της κινητής σε κτίριο
Παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου στεγάζεται δωρεάν εσαεί η  
      Βιβλιοθήκη μαζί με το Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με κάλυψη
     από το Δήμο Βοΐου  των λειτουργικών δαπανών φωτισμού και ύδρευ-
    σης. Άρα, δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘΠΑ με αυ-
     τές τις δαπάνες. Οι συλλογές των βιβλίων αριθμούν σήμερα 62.206
     τόμους,  ενώ των περιοδικών 9.698, καθώς και  900 τεκμήρια οπτικο-
      ακουστικού υλικού.

5. Η Βιβλιοθήκη αναπτύσσει και εκδοτική δραστηριότητα αξιόλογη.

6. Διαθέτουμε  επίσης και  βιβλιοαυτοκίνητο, όπως και άλλες Κεντρικές Βιβλιοθήκες που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ το οποίο έληξε δυστυχώς στις 31/12/2008. Εξυπηρετούσαμε 78 δανειστικά κέντρα, σχολεία και χωριά με τεράστια επιτυχία. Το αυτοκίνητο παροπλίστηκε και «σκουριάζει» στεγασμένο, « ευτυχώς», σε γκαράζ αποκλειστικής μας χρήσης. Θεωρούμε επιβεβλημένο να ξαναρχίσει αυτή η δράση των Βιβλιοθηκών  γιατί οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, εξυπηρετούνταν με υψηλού βαθμού υπηρεσίες από το δίκτυο των κινητών βιβλιοθηκών.

7. Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία και στο Πρόγραμμα Futu-re Library με δεκάδες εθελοντές και εκατοντάδες μαθητές.

Για αυτούς τους λόγους και για την οφειλόμενη από την πολιτεία τιμή στην ιστορική πόλη της Σιάτιστας των ηρώων και των ευεργετών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Βοϊου και του νομού Κοζάνης, σας πα-ρακαλούμε, στο πλαίσιο των στόχων σας για αναδιάρθρωση και βελ-τίωση του καθεστώτος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ μας να αντιμετωπισθεί με τη δεοντολογία της αναβάθμισης και μόνο.

Με τιμή
Για το Εφορευτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος του Ε. Συμβουλίου

Αναστάσιος Δάρδας

Κοιν/ση:
1. Πρόεδρο Γεν. Συμβουλίου Βιβλιοθηκών ,Γ.Α.Κ. και Εκ/κής Τηλεόρασης κ. Γ. Ζάχο                                                         
2. Διευθυντή   Βιβλιοθηκών και Γ.Α.Κ.  Β. Σκοπελίτη                                             

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.