Eκλογές: Ενα αληθινό ελληνικό success story



Μπορούμε να σας πούμε χίλιους λόγους για τους οποίους οι εκλογές είναι μία κακή ιδέα. Από την άλλη γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν λόγο για τον οποίον οι εκλογές είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο: Θα δώσουν χρώμα στην ζωή μας. Μία χώρα που φαίνεται να μην σώζεται με τίποτα, μπορεί τουλάχιστον να διασκεδάσει με τα χάλια της. Ένας απαραίτητος αστερίσκος: Η κυρία Μέρκελ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη. Οι εκλογές στην Ελλάδα σε αυτή την φάση είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιγνίδι για την δική της πολιτική καριέρα.

Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού συμφωνεί ότι η ΕΡΤ είναι κάτι που δεν θα ήθελε να πληρώνει. Υπό αυτή την έννοια ο κ. Σαμαράς διάλεξε ένα φαινομενικά εύκολο γήπεδο για να κάνει μόνος του τον γύρο του θριάμβου. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δεν έχει υπολογίσει. Κι αυτό το κάτι δεν είναι οι πονηροί πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αλλά η αντίδραση των Eυρωπαίων! Καλά ακούσατε. Γι΄ αυτούς τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι κάτι σαν την ιερή αγελάδα των Ινδών. Οι Eυρωπαίοι πολιτικοί, λοιπόν, δεν θέλουν να ακούν τους δικούς τους δημοσιογράφους να γκρινιάζουν στα δικά τους δημόσια μέσα ενημέρωσης, επειδή «στην Ελλάδα συμβαίνουν βαρβαρότητες». Άντε τώρα να τους εξηγήσεις ότι η πραγματική βαρβαρότητα έχει ήδη συντελεστεί και έχει να κάνει με τους 1,5 εκατομμύρια ανέργους…

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, στην προοπτική να δούμε θέαμα, έστω και δίχως άρτο, είναι η κυρία Μέρκελ. Μία ανάσα πριν από τις περίφημες γερμανικές εκλογές και να ανάψουν φωτιές στα νότια σύνορα της μεγάλης αυτοκρατορίας; Αυτό είναι κάτι που δεν θα το άντεχαν στην αυλή του Βερολίνου. Και τι μπορεί να κάνει η κυρία Μέρκελ; Μα, να κόψει το οξυγόνο! Ποιος θα άντεχε αυτό;

Υπάρχει και κάτι που δεν έχουμε υπολογίσει! Μπορεί ο κ. Σαμαράς να πάει σε εκλογές δίχως να έχει στα χέρια του ένα πολυεργαλείο, όπως είναι αυτό της ΕΡΤ; Η αλήθεια είναι ότι η θεωρία πως η ΕΡΤ ήταν πολύτιμη στις κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύχθηκε από όσους ευελπιστούσαν ότι θα τους διόριζε η νυν ή η επόμενη κυβέρνηση.

Όσο για εκείνους που αναρωτιούνται για ποιόν λόγο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τρώγονται για να φτάσουν στην κάλπη, η απάντηση κρύβεται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Η ήττα, κατά τα λαμπρά αυτά στελέχη, είναι προ των πυλών. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι όσο πιο νωρίς έρθει, τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχουν για ανασύνταξη.

Δύο πράγματα δεν έχουν υπολογίσει: Το πρώτο είναι ότι η πτώση τους δεν έχει να κάνει με πιθανές αστοχίες της κυβέρνησης, αλλά με το γεγονός ότι έχουν πάψει να σημαίνουν κάτι για τον κόσμο. Το δεύτερο είναι ότι σε πιθανές εκλογές μπορεί και να εξαφανιστούν εντελώς. Και το ακόμη χειρότερο θα είναι ότι το γεγονός αυτό μπορεί και να περάσει απαρατήρητο.

Θανάσης Μαυρίδης
capital.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.