Κοζάνη: Κατάλογος υποψηφίων έργων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων



Κατάλογο με έργα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις έχει επεξεργαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της περιοχής, σε μια προσπάθεια να δημοσιοποιήσει στο ευρύ επενδυτικό κοινό τα πλεονεκτήματα του τόπου που μπορούν να αποφέρουν χρήματα σε ιδιώτες και ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

“Στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης έχουμε καταγράψει 19 τέτοια έργα, για κάθε ένα από τα οποία θα προετοιμαστεί, από την πλευρά της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοζάνης (ΑΝΚΟ), πλήρης φάκελος με οικονομοτεχνικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα των έργων, νομική τεκμηρίωση και βίντεο” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης.

Στη συνέχεια θα γίνουν λεπτομερείς παρουσιάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου ο επιχειρηματικός κόσμος να μπορεί να ενημερωθεί. “Εφόσον υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες για την ανάδειξη εκείνων που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν με ανταποδοτικά οφέλη, βέβαια, για κάθε Δήμο και για την Περιφέρεια” λέει και προσθέτει: “στην παρούσα συγκυρία που δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει, πρέπει η αυτοδιοίκηση να στραφεί σε άλλες πηγές χρηματοδότησης αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα”.

Από τα έργα που προσφέρονται για επενδύσεις ξεχωρίζουν ένα μεγάλο εμπορικό πολυκέντρο στην Πτολεμαΐδα, πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή την ορυχείων, ο χώρος της πρώην ΑΕΒΑΛ για την δημιουργία μουσείου ενέργειας και λιγνίτη, θερμοκηπιακό πάρκο στην Κοζάνη με την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης, η τουριστική αξιοποίηση των Πιερίων και της λίμνης Πολυφύτου, την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του φράγματος Πραμόριτσα στο δήμο Βοΐου και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην έκταση των πρώην μεταλλείων αμιάντου ΜΑΒΕ).

Τα υπόλοιπα έργα αφορούν την ανάδειξη του οικισμού Ρόκαστρου Τσοτυλίου (Δήμος Βοΐου), τις κατασκηνώσεις Χορηγού για ΑΜΕΑ (Δήμος Βοΐου), την αξιοποίηση του ΒΙΟΠΑ της Εράτυρας (Δήμος Βοΐου), τη διαμόρφωση εγκαταστάσεων ιππικών αγωνισμάτων στη θέση Γιαγκοβή Σιάτιστας (Δήμος Βοΐου), την αξιοποίηση ταμιευτήρων νερού με μικρά υδροηλεκτρικά έργα (Δήμος Βοΐου και Δήμος Εορδαίας), την ανάπτυξη του τουριστικού τόξου Βέρμιου – Περδίκκα – Μηλοχωρίου (Δήμος Εορδαίας), την ανάπτυξη της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας ΖΕΠ Κοζάνης, την τουριστική αξιοποίηση του Βέρμιου, τη δημιουργία Επιχειρηματικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και την αξιοποίηση του οικισμού της ΔΕΗ στα Ίμερα Σερβίων και του τούρκικου σχολείου στα Σέρβια.

Π.Γ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.