Η Θεατρική Ομάδα των Φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο 16ο Διεθνές Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων στην Ατάλλεια της Τουρκίας



Η Θεατρική Ομάδα των Φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με την επωνυμία “GENESIS” επιλέχθηκε μετά το πρώτο διαγωνιστικό μέρος από την επιτροπή του Πανεπιστημίου Akdeniz της Ατάλλειας στην Τουρκία το οποίο και διοργανώνει το 16Ο Διεθνές Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων με τίτλο « Piri Reis” και το σλόγκαν του φεστιβάλ είναι : 7 Continents, 1 Map: Destination: The Mediterranean”. Το όνομα αυτό έχει επιλεγεί επειδή η UNESCO έχει ανακοινώσει ότι το 2013 είναι  «Το 500ο έτος από τότε που σχεδιάστηκε ο χάρτης του Piri Reis».

Η πρόσκληση για συμμετοχή μιας καλλιτεχνικής ομάδας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο φεστιβάλ αυτό, έγινε  μέσω της συνεργασίας του Ιδρύματος με τα Ανώτατα Ιδρύματα της Ευρώπης  του προγράμματος κινητικότητας “ERASMUS” , και πραγματοποιείται στην Ατέλεια της Τουρκίας από 15-17 Μαΐου του 2013.

Η αίτηση συμπληρώθηκε από τους φοιτητές της πρόσφατα δημιουργημένης Θεατρικής Ομάδας Δυτικής Μακεδονίας η οποία θα εκπροσωπήσει το Ίδρυμα και την σκηνοθέτιδα κ. Φωτεινή Χατζάρα Εκπαιδευτικό που εθελοντικά ανέλαβε να διδάσκει και να σκηνοθετεί τους φοιτητές του ΤΕΙ. Το έργο που επιλέχθηκε με κοινή συναίνεση της ομάδας είναι της Μαργαρίτας Λυμπεράκη « Η Γυναίκα του Κανδαύλη», η μεταφορά ενός από τους μύθους του Ηρόδοτου. « Ο Ηρόδοτος κατάφερε μέσα από το έργο του να μας αφήσει μια γυναικεία μορφή παροιμιώδη για την ομορφιά της αλλά και για τη φονική της αποφασιστικότητα. Μια σκληρή ομορφιά, είναι η Γυναίκα του Κανδαύλη». Για τον ίδιο μύθο υπάρχει αναφορά και από τον Πλάτωνα, και το 2013 χαρακτηρίστηκε ως «ευρωπαϊκό έτος Πλάτωνα».
 
Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο κ. Νίκος Καριντζιάς – Ηθοποιός ο οποίος ήταν και ο δημιουργός  της ιδέας για τη συμμετοχή της ομάδας με την κινηματογραφική εκδοχή του έργου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, τεχνικές – οικονομικές δυσκολίες αλλά και ο περιορισμένος χρόνος, εφ’ όσον ο διαγωνισμός στο πρώτο μέρος του απαιτούσε παραδοτέο ψηφιακό υλικό για τις 1 Απριλίου του 2013.

Αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι η “GENESIS”, η οποία ήδη δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση του έργου στις Σέρρες μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς  Πανεπιστημιάδας Θεάτρου – στην ετήσια φοιτητική θεατρική συνάντηση- που θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 3 Ιουνίου 2013 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρίες με φοιτητικούς θεατρικούς θιάσους Πανεπιστημίων της Ισπανίας, Ρουμανίας, Γαλλίας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Σερβίας και Γερμανίας ενώ στο συνολικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται  εκτός των παραστάσεων εισηγήσεις από διεθνείς προσωπικότητες του θεάτρου, ειδική αναφορά στις θεατρικές τεχνικές ειδικότητες και εκθέσεις φωτογραφίας και αφίσας.

Μια παρόμοια εμπειρία είχε απολαύσει παλαιότερα η Θεατρική Ομάδα του ΤΕΙ στην Κοζάνη «Ελλέβοροι» όταν συμμετείχε στην  4η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών  το 2007, και παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο « Που πήγαν οι ήρωες σήμερα;» με σκηνοθέτιδα την κ. Αγνή Παπαδοπούλου και την κ. Θεανώ Βλάχου στη διδασκαλία χορού.

Η θεατρική ομάδα “GENESIS” είχε «εν τη γεννέση» της  τη στήριξη του Α’ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ/Δ.Π.Σ.Σ στην Κοζάνη, με την διάθεση της θεατρικής σκηνής του Θεάτρου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» για τις ανάγκες των προβών.

Επίσης την στήριξη των φοιτητών του  Τμήματος  Βιομηχανικού Σχεδιασμού, καθότι μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος, ανέλαβε αφού παρακολούθησε πρόβες του έργου, να σχεδιάσει το σκηνικό της παράστασης.
 
Η Θεατρική Ομάδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ”GENESIS” και οι συντελεστές της παράστασης.

Διδασκαλία & Σκηνοθεσία: Χατζάρα Φωτεινή
 Βοηθός Σκηνοθέτη : Νίκος Καριντζιάς
Σχεδιασμός σκηνικών: Ομάδα φοιτητών Βιομηχανικού Σχεδιασμού-
                                      Φρατζής Ανδρέας,  Πίτλιαγκα Βασιλική, Σουρρής
                                      Θεοχάρης  
Ενδυματολογικός σχεδιασμός και επιμέλεια: Γεωργία Κώνστα
Φωτογραφία:  Στέλλα Τσανάι
Γραφιστικά ,Εφέ:  Σουρρής Θεοχάρης
Φωτισμός:   Καρακώστας Παναγιώτης
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κουκουλεκίδης
Χορογραφίες : Νίκος Κωλέτσης
    
Τους ρόλους υποδύονται οι:    
Βασίλισσα:        Αθηνά Σεϊταρίδου
Κανδαύλης     Παντελής Παπαϊωάννου
Γύγης             Χρήστος  Αποστολάκης
Μάγνης         Βασίλης Κουκουλεκίδης

Χορός γυναικών:  
Μαρία Χρήστου,  Στέλλα Τσαναϊ, Κατερίνα Ντερμεντζίεβα, Βασιλική Μήρτσου-Κυροπούλου,  Ευγενία Σαββούδη,  Κυριακή Ασλανίδου

Χορός Ανδρών:
Δημήτρης Τασούλης, Θωμάς Σιώκας, ,  Άγγελος Κεραμιτζής, Άγγελος Ντάνος

Χορευτές:        Νίκος  Κωλέτσης, Καλόνικος Γιάννης
Φροντιστήριο: Κλεονίκη Γρηγοριάδου,Εμμανουήλ Κεραμιτζής

«Η επιτυχία μιας ομάδας είναι τα μέλη της» και η ομάδα αυτή έχει δυναμική την οποία περιμένουμε να δούμε  και  «στο πανί» και στην θεατρική σκηνή.

                        Από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων        
       

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.