Αναβίωσε το έθιμο των Λαζαρίνων στο Μικρόβαλτο – Βίντεο



Αναβίωσε με επιτυχία και φέτος -παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες συμμετοχών λόγω πένθους- το έθιμο των Λαζαρίνων στο Μικρόβαλτο, την Κυριακή των Βαΐων.

Οι μικρές Λαζαρίνες ξεκίνησαν το δρώμενο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην είσοδο του ναού, τραγουδώντας το «Κάτω στα Ιεροσόλυμα» στον παπά και συνέχισαν με το χορό στην πλατεία, “Ήρθε ο Λάζαρης…”, «Σε τούτη εδώ τη στράτα…».

Ακολούθησαν οι γυναίκες του χωριού που πήραν τη σκυτάλη και ξεδίπλωσαν την πλούσια παράδοσή μας με τα μοναδικά τραγούδια: “Λαζάρες και Λαζαροπούλες”, “Τ’ς Αρσίνας το κορίτσι”, “Μπεΐνα”, “Η μούλα”, “Σάββατο μέρα κίνησα”, “Μας νύχτωσε μωρή Μαριώ”, κ.α.

Στη συνέχεια αντήχησαν οι δρόμοι του χωριού από τις χαρούμενες φωνές και τα τραγούδια των μικρών Λαζαρίνων, που γύρισαν σε όλα τα σπίτια του χωριού, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «Ήρθε ο Λάζαρης, ήρθαν τα Βάγια…», προαναγγέλλοντας έμμεσα τον ερχομό  του Πάσχα.

Παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Τάσος Αλεξόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Ζιούζιος.

Γιώργος Μαστρ. – περισσότερα στο mikrovalto.gr

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.