Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την τιμή του νερού παραποιεί σκόπιμα τις θέσεις της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος να ζεις»



Ο λαϊκισμός και η πλειοδοσία σε «φιλολαϊκές λύσεις» ανασύρθηκαν και πάλι από το συρτάρι του ΚΚΕ με ευκαιρία την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ.

Και μετά οι πάγιοι μύδροι εναντίον της Δημοτικής Κίνησης ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’, η οποία πρόσφατα κατέθεσε έναν πλούσιο απολογισμό δράσεων και άρα πρέπει να .. καταγγελθεί !

Να τι απαντάμε:

Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι συντάκτες του κειμένου πως δεν ψηφίστηκε η εξομοίωση της τιμής μεταξύ της πόλης και των χωριών, αλλά η εξομοίωση της τιμής του νερού των δημοτικων ενοτήτων Ελλησπόντου, Υψηλάντη, Ελίμειας και Αιανής με εκείνη των χωριών της δημοτικής ενότητας Κοζάνης σταδιακά μέχρι το 2017, στην δε περίπτωση της Ελίμειας προβλέπονται και μειώσεις. Να αναφέρουμε βέβαια πως η τιμή του νερού ανά κυβικό στα χωριά της δημοτικής ενότητας Κοζάνης είναι η μισή από αυτήν στην πόλη. Στην προκειμένη περίπτωση οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ είτε δεν ήξεραν τι ψήφιζαν είτε σκόπιμα έγραψαν, όσα έγραψαν.

Επίσης δεν είδαμε να αναφέρεται στο δελτίο τύπου η δήλωση  του κ. Μητσιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία το κόμμα του θα καλέσει τους δημότες να μην πληρώνουν καθόλου το νερό, δηλαδή τους καλεί   να .. χρεοκοπήσουν τη ΔΕΥΑΚ !Όμως οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ και η συστηματική απαξίωσή της αποτελούν ασφαλή συνταγή για την ιδιωτικοποίηση (των κερδοφόρων τμημάτων της).

Διότι η ΔΕΥΑΚ δεν είναι  κερδοφόρα στο σύνολό της, αλλά στο σκέλος της τηλεθέρμανσης, ενώ στο σκέλος της Ύδρευσης – Αποχέτευσης για το 2011 είχε ζημίες πάνω από 1.600.000, πράγμα το οποίο μάλλον δεν άκουσαν οι συνάδελφοι του ΚΚΕ.

Ευχής έργο θα ήταν να μην αυξηθεί η τιμή του νερού στις δημοτικές ενότητες (όπου οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες, όχι μόνο  από την πόλη, αλλά και από τα χωριά της δημοτικής ενότητας Κοζάνης).

Ευχής έργο θα ήταν  να μειωθεί η τιμή του νερού και στην πόλη, αφού πληρώνει  πάνω από το μέσο όρο σε σχέση με άλλους δήμους.

Ευχής έργο θα ήταν να είχαμε συμμετοχή της ΔΕΗ στο κοστολόγιο, δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι συνυπεύθυνη για το ακριβό νερό λόγω της καταστροφής των υπόγειων υδροφορέων που προκάλεσαν οι εξορύξεις λιγνίτη(και αυτό δεν είναι ιδεοληψία μας).

Αυτά κι άλλα πολλά που αφορούν στην ορθολογική χρήση, εξοικονόμηση και τιμολόγηση του νερού είναι πάγιες απόψεις της Δημοτικής Κίνησης ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’ που τις υποστηρίξαμε με κάθε ευκαιρία. Καταθέσαμε μάλιστα συγκεκριμένα αιτήματα διεκδίκησης αντισταθμιστικών παροχών από τη ΔΕΗ  (π.χ το τέλος λιγνίτη), τα οποία οι σύμβουλοι του ΚΚΕ καταψήφισαν λειτουργώντας ως συνήγοροι της ημι-ιδιωτικής ΔΕΗ.

Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε ΣΗΜΕΡΑ.  Σήμερα που «το ταμείον είναι μείον» και δεν υπάρχει  φως ούτε για το δήμο ούτε για το κράτος. Τι προτείνει το ΚΚΕ ;

Πρέπει να πληρώνουν χαμηλότερη τιμή για  το νερό οι δημότες των δημοτικών ενοτήτων Ελλησπόντου, Υψηλάντη, Ελίμειας, Αιανής σε σχέση με αυτούς της δημοτικής ενότητας Κοζάνης και μ’ εκείνους της πόλης; Γιατί ;

Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά; Το κράτος; (δηλ. οι φορολογούμενοι); Ή θα ΑΡΠΑΖΟΥΜΕ κάθε τόσο από τον Τοπικό Πόρο; (έγινε και αυτή η σκανδαλώδης παροχή παλιότερα και προνομιακά στο Δήμο Υψηλάντη).

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ; Ή όταν φτάσει η συζήτηση στα συγκεκριμένα «στρίβουμε δια του αρραβώνος», διότι πρέπει να πούμε πικρές αλήθειες και να κάνουμε τομές που θα δυσαρεστήσουν την εκλογική μας πελατεία;

Επίλογος:  Εμείς θα στηρίζουμε τις θέσεις που κρίνουμε πως είναι για το καλό  του συνόλου των δημοτών, αν και γνωρίζουμε πως αυτό θα δυσαρεστεί πολλούς που έχουν συνηθίσει σε άλλες τακτικές.  Έχουμε δείξει εξάλλου από την αρχή  ότι εκφράζουμε ένα άλλο είδος πολιτικής. Η στείρα αντιπολίτευση και  ο λαϊκισμός ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, αριστερής ή δεξιάς, είναι ίδια. Απόδειξη ότι το ΚΚΕ ταυτίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παράταξη της κ. Νανοπούλου (και τη Ν.Δ) και πήγαν χέρι – χέρι στο θέμα της τιμής του νερού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.