Επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα του Επιμελητηρίου Κοζάνης με θέμα «ΕΤΕΑΝ:ENEΡΓΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 08/04/2013 η ημερίδα που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και ο Δήμος Κοζάνης για την ενημέρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους σύγχρονους τρόπους χρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Η τοπική επιχειρηματική και τραπεζική κοινότητα, ενημερώθηκαν για το σύνολο των ενεργών δράσεων του ΕΤΕΑΝ για το 2013 από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό του κ. Γιώργο Γεροντούκο. Η ενεργοποίηση του Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης  και του Ταμείου Εγγυοδοσίας του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), θα δώσουν τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλήσουν πολύτιμη ρευστότητα , μέσω της παροχής δανείων χαμηλού κόστους και εγγυήσεων για κάλυψη επενδύσεων, κεφαλαίων κινήσεως και προκαταβολών έναντι κρατικών ενισχύσεων.

Η συνολική ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά μέσω του Ταμείου «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» υπό μορφή δανείων κεφαλαίου κινήσεως 4ετούς διάρκειας ανέρχεται σε Ευρώ 550 εκατ. (Ευρώ 275 εκατ. από το Ταμείο και Ευρώ 275 εκατ από τις τράπεζες). Το ύψος των δανείων θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιο τους, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης (1:1 μεταξύ των ατόκων διαθεσίμων του Ταμείου και των συνεπενδυτριών τραπεζών) και λαμβανομένων υπόψη των τρεχουσών συνθηκών στην αγορά, εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5 %, (προ λοιπών επιβαρύνσεων).

Ο κ Γεροντούκος παρότρυνε τους επιχειρηματίες να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα κάνοντας πράξη την έννοια της επιχειρηματικής επανεκκίνησης. Παράλληλα κάλεσε τις τράπεζες να ανοίξουν τις πόρτες τους στις επιχειρήσεις και να κάνουν άμεση χρήση όλων των δυνατοτήτων που τους παρέχονται προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης.

H εκδήλωση έκλεισε με την υποβολή ερωτήσεων εκ μέρους των παριστάμενων και την δήλωση του εκπροσώπου του ΕΤΕΑΝ για άμεση ενίσχυση της αγοράς με πολύτιμη ρευστότητα, τονίζοντας το ρόλο και τη συνεργασία που πρέπει να επιδείξουν προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΤΕΑΝ, οι Τράπεζες και τα Επιμελητήρια.

Από το Επιμελητήριο Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.