Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και που πρέπει (;) να συγκλίνουν, αναθεωρώντας παλιές πρακτικές…



Συχνά οι επιχειρηματίες ή οι επίδοξοι επιχειρηματίες αναρωτιούνται τι είναι σήμερα η καινοτομία, σε τι μπορεί να τους αφορά, που και πως μπορούν να την εφαρμόσουν.

Η λέξη καινοτομία ακούγεται παντού: στα προγράμματα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ, στις ομιλίες των πολιτικών προσώπων, στις τοποθετήσεις ειδικών επιχειρηματικότητας ενώ κυρίως, εντοπίζεται στις καλές ειδήσεις που συνοδεύουν επιχειρήσεις που αριστεύουν ή που ξεχωρίζουν από τις ομοειδείς τους.  

Μέσα στο θολό τοπίο της κρίσης η Δυτική Μακεδονία & η χώρα δεν μπορεί να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, εφόσον δέχεται να είναι μέλος της ΕΕ και να εισπράττει πόρους για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

    Στα πλαίσια του προγραμματισμού για τον σχεδιασμό των θεσμικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων με ορίζοντα την Ευρώπη του 2020, ολοένα και περισσότερο ακούμε τον όρο έξυπνη εξειδίκευση για την εφαρμογή πολιτικών επιχειρηματικότητας.
Η Δυτική Μακεδονία δεν θα μπορεί πλέον, τα χρήματα που λαμβάνει να τα κατευθύνει ως μέχρι σήμερα, κυρίως σε υποδομές ποιότητας ζωής. Δημοσιεύονται ήδη, σειρά νέων κανόνων, οδηγιών, ποσοστώσεων και εν τέλει γενικών κατευθύνσεων που πρέπει να εφαρμοστούν πιστά και που επιβάλλουν την στροφή μεγάλου ποσοστού των συνολικών ενισχύσεων προς την επιχειρηματικότητα.

    Σήμερα η κυρίαρχη αίσθηση φαίνεται να είναι πως οι δράσεις για την καινοτομία στην περιοχή μας (σε μεγάλο βαθμό) περιστράφηκαν την τελευταία δεκαετία μέσα και γύρω από ένα εσωστρεφές ακαδημαϊκό περίγυρο. Ο σχεδιασμός αλλά και οι δράσεις, ελλείψει ενός κυρίαρχου ισχυρού επιχειρησιακά θεσμικού επικεφαλής, κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα μετρήσιμων δεικτών αποτελεσματικότητας.
 
    Η βασική σκέψη για τον σχεδιασμό αυτής της νέας προγραμματικής περιόδου επικεντρώνεται στο να συμμετάσχουν στις ομάδες έργου (ταυτόχρονα με τους τεχνοκράτες) και επιχειρηματίες,  οι οποίοι πετυχημένα στην πράξη εφάρμοσαν δράσεις καινοτομίας ή διαθέτουν χαρακτηριστικά επιχειρηματικής αριστείας και μπορούν να συνδράμουν έτσι μέσα την δική τους οπτική και γνώση, στην κατεύθυνση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων (όσο τον δυνατόν περισσότερο ορθολογικά και χρήσιμα για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών).
    Η αξιοποίηση του όρου – ευφυολογήματος “έξυπνη εξειδίκευση” και η επιλογή ενίσχυσης συγκεκριμένων μεθόδων & δομών επιχειρηματικότητας,  αποτελεί σαφέστατη αναπτυξιακή  πρόκληση των επόμενων ετών (Θα λέγαμε εύκολα όχι σε μια Δομή Πιστοποίησης Ποιότητας τοπικών προϊόντων ή εν τέλει σε ένα Περιφερειακό Επιχειρηματικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Εκθεσιακό Κέντρο – Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων – Συνεδριακό Κέντρο;)
                             Καραμάρκος Κώστας _
                        Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης
                            Επιχειρήσεων & φορέων

(Με αφορμή τις εμπειρίες από την συμμετοχή στο πρόγραμμα για την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα Smart+
και το αναπτυξιακό συνέδριο για την έξυπνη εξειδίκευση στην Πτολεμαίδα  στις15/4)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.