Η Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, την Κυριακή των Βαΐων, επέστρεψε στον προαιώνιο τόπο διαμονής της



Η Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας της Ιεράς Μονής Μικροκάστρου, από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2013,  ευλόγησε την Ενορία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα.

Οι ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας την μετέφεραν από σπίτι σε σπίτι καθημερινά για να ευλογήσει τους πιστούς, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου.

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2013, μετά το πέρας της πανηγυρικής αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που  τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, όλοι οι χριστιανοί  την συνόδευσαν, για να την μεταφέρουν και πάλι πίσω στη Μονή που ανήκει.

Το έθιμο αυτό, της επίσκεψης της Αγίας Εικόνας στα σπίτια των πιστών, είναι παμπάλαιο και κανείς δεν θυμάται από πότε έχει ξεκινήσει. Οι χριστιανοί περιμένουν με αγωνία πότε θα τους επισκεφθεί και την υποδέχονται με λαχτάρα, για να τους αγιάσει να ευλογηθεί το σπίτι τους και να της εναποθέσουν τα προβλήματά τους.

Η μεγάλη ευλάβεια στην Εικόνα αυτή οφείλεται στην ανεξάντλητη χάρη που φανερά ή μυστικά ο πιστός λαός αποκομίζει. Για το λόγο αυτό τηρεί το θρησκευτικό αυτό έθιμο με μεγάλη αφοσίωση.07

Πηγές siatistaagionikolaos.gr, siatista.info, sierafm.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.