Δυτική Μακεδονία: Χάνεται το 50% του μη τιμολογημένου νερού!



Η διαχείριση των Απωλειών Νερού σε Δίκτυα Ύδρευσης, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη (όπου η απώλεια νερού μη τιμολογημένου φτάνει το 50%), απασχόλησε την ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κοζάνη, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης ως εταίρος  του Ευρωπαϊκού έργου WATERLOSS «Διαχείριση Απωλειών Νερού σε Δίκτυα Ύδρευσης» που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας MED, διοργάνωσε την ημερίδα, στην οποία αναλύθηκε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται.

Στη χώρα μας και στη Δυτική Μακεδονία ειδικότερα, που υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού, χάνονται δυστυχώς το 50% του μη τιμολογημένου νερού, φέρνοντας την περιφέρεια πρώτη, πανελλαδικά. Μάλιστα, ο Αναστάσιος Ζουµπούλης, Καθηγητής Τµήµατος Χηµείας Α.Π.Θ., συνόψισε το έργο MED WATERLOSS – Διαχείριση απωλειών νερού σε δίκτυα Ύδρευσης. «Αναφερόμαστε στο μη τιμολογημένο νερό. Το νερό που μπαίνει στο δίκτυο ύδρευσης και δεν τιμολογείται, είτε γιατί χάνεται λόγω απωλειών, είτε γιατί έχουμε χαλασμένα υδρόμετρα, είτε γιατί κάποιοι το παίρνουν παρανόμως και δεν το πληρώνουν. Στη χώρα μας και στη Δυτική Μακεδονία ειδικότερα, που υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού, χάνονται δυστυχώς το 50% του μη τιμολογημένου νερού, φέρνοντας την περιφέρεια πρώτη. «Η Κοζάνη χάνει τεράστιες ποσότητες νερού όχι μόνο λόγο φυσικών απωλειών, και λόγω της τη τιμολογήσεως. Η συνολική απώλεια του μη τιμολογημένου νερού φτάνει στο 50%» σημείωσε.

Η λύση είναι στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, στην ανταλλαγή υπηρεσιών με άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. «Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις βέλτιστες λύσεις στη μεσογειακή πραγματικότητα. Στόχος είναι να φτιαχτεί ένα εργαλεία, το οποίο θα προτείνει τη βέλτιστη λύση, η οποία έχει εφαρμοστεί αλλού», επεσήμανε.

Στο Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων του Υδατικού Διαµερίσµατος Δυτικής Μακεδονίας (GR09), αναφέρθηκε ο Προϊστάµενος της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Βλατής. Όπως ο ίδιος τόνισε, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση, ποτέ δεν υπήρξε, γι αυτό και η Ελλάδα αλλά και η Ε.Ε. αποφάσισε να εκπονήσει το εν λόγω πρόγραμμα.

«Εκπονούνται τα σχέδια διαχείρισης με χωρικό ενδιαφέρον για κάθε σχέδιο το υδατικό διαμέρισμα. Εμείς βρισκόμαστε στο υδατικό διαμέρισμα 09, της Δυτικής Μακεδονίας, που περιέχει και ένα μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι το 2015 θα έχουμε οδηγηθεί όλα τα νερά της περιοχής μας, που είναι πολλά –και τα επιφανειακά και τα υπόγεια- σε αυτό που η ίδια η οδηγία ονομάζει καλή κατάσταση. Τόσο από ποιοτικής πλευράς, να μην έχουν ρύπανση στους αποδέκτες, όσο και από ποσοτικής πλευράς. Η διαχείριση να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μειώνονται τα αποθέματα νερών. Είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να το κερδίσουμε για το μέλλον της χώρας μας.

ΔΕΥΑΚ Κοζάνης: Εμπιστοσύνη από τους πολίτες – Μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Την παρουσίαση από πλευράς ΔΕΥΑΚ έκανε ο Γεώργιος Παυλίδης Γενικός Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης: 25 χρόνια στην υπηρεσία του δηµότη», ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη σπουδαιότητα του προγράμματος, όσο και στις οφειλές προς την επιχείρηση. «Το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι να μας δείξει με μια καινούρια μεθοδολογία, πως προσεγγίζεται το πρόβλημα σε σχέση με τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης. Το μη τιμολογούμενο νερό είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη, σε αυτές τις συγκυρίες. Γίνονται προσπάθειες, με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποκτήσουμε μέθοδο ώστε να  γίνονται όλα πιο οργανωμένα».  Σύμφωνα με τον ίδιο, αντί να έχει έσοδα το νερό αυτό, αντίθετα έχει έξοδα και η επιδίωξη είναι ακριβώς αυτή, να περιοριστούν οι απώλειες.

Όπως ο ίδιος τόνισε, επιδίωξη είναι να αντιμετωπίζονται γρήγορα οι διαρροές, ενώ πολύτιμη είναι η συμβολή των πολιτών.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη δημοσκόπηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2012, δίνοντας πολύ καλή βαθμολογία για τη ΔΕΥΑΚ, τόσο για την τηλεθέρμανση, όσο και για την ύδρευση – αποχέτευση.

Υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα της επιχείρησης και βγάζει τη ΔΕΥΑΚ Κοζάνης στην πρώτη θέση, σε σχέση με άλλες υπηρεσίες». Τέλος, σε ό,τι αφορά τα διαφυγόντα έσοδα της επιχείρησης, ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν οφειλέτες και γίνεται προσπάθεια για την είσπραξη των οφειλών, προσπάθεια που είναι δυσχερής. Ενδεικτικό είναι ότι οι ληξηπρόθεσμες οφειλές σήμερα ξεπερνούν τα 10-11 εκ. ευρώ.

Το έργο WATERLOSS

Το έργο εστιάζει στην ενσωμάτωση των αρχών εξοικονόμησης νερού στα διαχειριστικά σχέδια που εφαρμόζουν οι εταιρείες παροχής πόσιμου νερού με έμφαση στην ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας για τον έλεγχο και τη μείωση του μη ανταποδοτικού νερού στα δίκτυα παροχής πόσιμου νερού. Πεδίο εφαρμογής της μεθοδολογίας αποτελούν περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου όπου η λειψυδρία και η χαμηλή ποιότητα νερού αποτελούν μείζονα ζητήματα τα τελευταία έτη.

Στο έργο συμμετέχουν  9 εταίροι από 6 Ευρωπαϊκές χώρες(Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλιά , Ισπανία, Σλοβενία ). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως συντονιστής του έργου, και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ).

Από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.