Σύγχρονο σταθμό του ΕΚΑΒ αποκτά η Κοζάνη



Εντάσσεται στο Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης και θα είναι έτοιμος το φθινόπωρο του 2014

Λύση στις τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας του ΕΚΑΒ, δίνει ο δήμος Κοζάνης, ο οποίος ως φορέας υλοποίησης, αναλαμβάνει την ανέγερση ενός σύγχρονου σταθμού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Στις 21 Μαρτίου υπογράφτηκε στην Αθήνα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ δήμου Κοζάνης και δ.σ. του ΕΚΑΒ για κατασκευή νέων κτιριολογικών εγκαταστάσεων στην πόλη της Κοζάνης. Πρόκειται για σύγχρονο σταθμό, προϋπολογισμού 1.426.565 ευρώ, ο οποίος θα ανεγερθεί στην έξοδο της πόλης προς Θεσσαλονίκη στο οικοδομικό τετράγωνο 988.

Ενδεικτική της μεγάλης σημασίας που έχει η νέα υποδομή, είναι η φράση του διευθυντή του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας – Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαγγελή, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης, απευθυνόμενος στον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Κοζάνης, Βαγγέλη Καραπάτσιο, είπε: «Μας απαλλάσσετε από τις τριτοκοσμικές καταστάσεις των υπηρεσιών μας, που στεγάζονται στα υπόγεια του νοσοκομείου Κοζάνης». Φυσικά, ο διευθυντής του φορέα, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις «σκηνές απείρου κάλλους» στις τωρινές εγκαταστάσεις, καθώς: τα ασθενοφόρα εισέρχονται και εξέρχονται με δυσκολία, τα γραφεία «κλουβιά» είναι άκρως ακατάλληλα, ο εξοπλισμός βρίσκεται στα υπόγεια και γενικώς η λειτουργικότητα του υποτυπώδους κτιρίου είναι άκρως προβληματική.

Ο δήμος Κοζάνης είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, επειδή ακριβώς έχει την πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας για την κατασκευή έργων του ΕΣΠΑ, δυνατότητα που δεν έχει το ΕΚΑΒ. Γι’ αυτό ο διοικητής Θεσσαλίας – Δυτικής Μακεδονίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες στο δήμο, υπογραμμίζοντας ότι διαφορετικά το έργο δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί.

Τη μελέτη του ΕΚΑΒ Κοζάνης εκπόνησε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Απόψε στο δημοτικό συμβούλιο θα ληφθεί και τυπικά η απόφαση υποβολής πρότασης στο Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές Υγείας» στη δράση «Κέντρο ΕΚΑΒ Κοζάνης». Η ένταξη θεωρείται δεδομένη, καθώς η μελέτη της Διαχειριστικής Αρχής έγινε σε συνεννόηση με του υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται τέσσερα υποέργα:

-Κτίριο ΕΚΑΒ, προϋπολογισμού 1.354.000 ευρώ.
-Προμήθεια Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού, προϋπολογισμού 46.986 ευρώ.
-Προμήθεια Μηχανολογικού Εξοπλισμού, προϋπολογισμού 11.779 ευρώ.
-Προμήθεια Μηχανογραφικού Εξοπλισμού, προϋπολογισμού 13.800 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.426.565 ευρώ. Δεδομένου ότι το έργο κρίνεται ώριμο, εκτιμάται ότι σύντομα μπορεί να γίνει η ένταξη στο Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης. Πάντως, από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης, Β. Καραπάτσιος, με δήλωσή του στον «Π», σημείωσε: «Μετά την ένταξη, μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο και να υπογραφεί η σύμβαση εντός διμήνου». Δηλαδή αν γίνει η ένταξη σε ένα δίμηνο, θα απαιτηθεί άλλο ένα δίμηνο για την υπογραφή της σύμβασης. Ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 15 μήνες, οπότε το μέχρι το φθινόπωρο του 2014, ο νέος σταθμός του ΕΚΑΒ Κοζάνης θα είναι γεγονός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.