Ραχήλ Μακρή: Ανοιχτή επιστολή προς μικροομολογιούχους Δυτ. Μακεδονίας



Η προστασία της ιδιοκτησίας αποτελεί τη βάση της σύγχρονης Κοινοβουλευτικής Αστικής Δημοκρατίας.  Σύμφωνα με τον Locke, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας συγκαταλέγεται μεταξύ των έμφυτων, αναπαλλοτρίωτων και αιώνιων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το δικαίωμα αυτό θεωρείται ως προέκταση της προσωπικής ελευθερίας που προσφέρει την απαιτούμενη δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου για την διαμόρφωση της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής.

Το πρόσφατο παράδειγμα της επίθεσης στις καταθέσεις που διατηρούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και η σθεναρή στάση της Κυπριακής Βουλής καταδεικνύουν την σοβαρότητα που οφείλει να αποδίδεται από το Κράτος στην προστασία της ιδιοκτησίας των πολιτών. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και των συμπληρωματικών της κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η Συγκυβέρνηση ενώ δείχνει την απαιτούμενο ενδιαφέρον για τις Τράπεζες δεν λαμβάνει καμία νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της άδικης και αναιτιολόγητης ζημίας που προκάλεσε στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις λιγοστές οικονομίες τους στο Ελληνικό Κράτος.

Ως τομεάρχης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έχω καταθέσει από την 6η Μαρτίου 2013 Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών με αριθμό πρωτοκόλλου 8090 και θέμα «Αποκατάσταση ισονομίας των φυσικών προσώπων ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου».
 
Αναλυτικότερα η Ερώτηση αναφέρει:

“Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο, οι τράπεζες θα μπορούν να αναγνωρίσουν στο 100% και σε βάθος 30ετίας στους ισολογισμούς τους, τον αναβαλλόμενο φόρο από τη ζημιά που υπέστησαν από το PSI+.

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να αποσβέσουν τη ζημιά σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις, συμψηφίζοντάς τη με τον φόρο που αναλογεί στα κέρδη.

Το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ. Ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν κέρδη, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται, αλλά μετατρέπεται σε οριστική απαίτηση από το Δημόσιο, που μπορεί να συμψηφιστεί με φόρο μελλοντικών χρήσεων.

Με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου οι ορκωτοί λογιστές θα μπορέσουν να βεβαιώσουν τη βιωσιμότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος να τον αναγνωρίσει στα εποπτικά τους κεφάλαια.

Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να δημοσιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου στις 21 Δεκεμβρίου, αφού θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χρειάζονται 28,2 δισ. ευρώ και έχουν λάβει ήδη προκαταβολή 18 δισ. ευρώ.

Ενώ η Κυβέρνηση για μια ακόμα φορά μερίμνησε για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενώ δεν έχει λάβει καμία πρόνοια για τα φυσικά πρόσωπα κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία υπολογίζεται ότι κατέχουν λιγότερο από 1% του συνόλου του Ελληνικού χρέους. Όπως γίνεται αντιληπτό το προς ρύθμιση ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό, ενώ η αποκατάσταση της αδικίας κατέχει ιδιαίτερα μεγάλη ηθική και ουσιαστική σημασία για τους Έλληνες πολίτες.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι ανωτέρω αναφερόμενοι πολίτες ανταποκρίθηκαν σε αυτό που ένιωθαν ως εθνικό καθήκον και αποταμίευσαν τα χρήματα τους υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Είναι καιρός το Ελληνικό κράτος να τους δικαιώσει για την επιλογή τους αυτή και να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη τουλάχιστον των Ελλήνων Πολιτών στις αναληφθείσες εξ αυτό υποχρεώσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Αναγνωρίζεται την υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να αποκαταστήσει την ισονομία μεταξύ τραπεζών και φυσικών προσώπων, τα οποία υπέστησαν ζημιά από το πρόγραμμα PSI+;
2.    Γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν διατάξεις αποκατάστασης και των μικροομολογιούχων στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου;
3.    Προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ισονομίας;
4.    Εάν ναι πως θα ρυθμίσετε το ζήτημα των φυσικών αυτών προσώπων;
5.    Εάν όχι γιατί παρουσιάζετε τέτοια κοινωνική αναλγησία, αφού το οικονομικό τίμημα που θα αναλάβετε δεν πλησιάζει καν αυτό των τραπεζών;”

Ο αρμόδιος Υπουργός δεν μας έχει απαντήσει ακόμα. Εντούτοις οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα σταματήσουμε τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες μας για την αποκατάσταση της ανωτέρω αδικίας σε βάρος των Ελλήνων μικρο-ομολογιούχων.

Με εκτίμηση
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.