Λιμανάκια περιμετρικά της λίμνης και ανάπλαση του οικισμού της ΔΕΗ στα Ίμερα



Δύο προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5,4 εκ. ευρώ, για την αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου και την ανάπτυξη της περιοχής, ενέκρινε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την εξυγίανση του οικισμού της ΔΕΗ των Ιμέρων και την κατασκευή μικρών λιμανιών και άλλων παρεμβάσεων στη λίμνη, έργα τα οποία αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου των παρεμβάσεων που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ για τη λίμνη Πολυφύτου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο οποίος εισηγήθηκε τις δύο προγραμματικές συμβάσεις, τόνισε: «Έχουμε σήμερα δύο προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου. Πρόκειται για δύο υποέργα του συνολικού έργου σημαία, έργου προτεραιότητας, όπως ονομάζεται, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 45 εκ. ευρώ.

Τα δύο υποέργα – σύμφωνα με τον Γ. Σόκουτη αφορούν: το ένα στην τουριστική αξιοποίηση του πρώην οικισμού της ΔΕΗ στην περιοχή των Ιμέρων, προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ. Το δεύτερο στην κατασκευή κάποιων μικρών λιμανιών περιμετρικά της λίμνης, που θα ολοκληρώσουν τις λιμναίες υποδομές που υπάρχουν στο Ναυτικό όμιλο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι 2.625.000 ευρώ.

Τα δύο αυτά έργα, επαναλαμβάνω ότι εντάσσονται στο συνολικό έργο προτεραιότητας. Θέλω να πιστεύω ότι με αυτά τα έργα, μαζί με τους βιολογικούς καθαρισμούς και με την περιφερειακή οδοποιία, η οποία βρίσκεται σε φάση εκπόνησης της μελέτης, αλλά και με τις άλλες παρεμβάσεις που αφορούν το πράσινο και τα Πιέρια γενικότερα, καθώς και τους δύο μεγάλους οικισμούς των Σερβίων και του Βελβεντού, θα ολοκληρώσουμε το μεγάλο έργο προτεραιότητας που θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή και θα αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τη λίμνη Πολυφύτου.

Ειδικά για τα έργα στον πρώην οικισμό της ΔΕΗ στα Ίμερα, ο Γ. Σόκουτης διευκρίνισε ότι προβλέπει βασικά την εξυγίανση από αμίαντο στα «Τολ» και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες σύγχρονες μεθόδους από ειδικούς. Στη συνέχεια προβλέπεται η κατασκευή υποδομών, σχετικά με δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και οδοποιία. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι υποδομές, είναι ένα από τα έργα που θα προταθούν στη διαδικασία των ΣΔΙΤ, δηλαδή στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή να ετοιμάσει το δημόσιο (σ.σ. η Περιφέρεια) τις υποδομές, ώστε στη συνέχεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο οικισμός κυρίως για παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και για εγκατάσταση δραστηριοτήτων τουριστικών και ναυταθλητικών, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του οικισμού.

Σε σχέση με τα συνολικά έργα προτεραιότητας, προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, είπε ότι έχουν καταληκτική ημερομηνία στις 31/12/2015. Είναι όλα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, οπότε αυτή η ημερομηνία είναι καταληκτική.

Βεβαίως, σημείωσε ότι «με αυτά τα έργα δεν τελειώνει η προσπάθεια αξιοποίησης της λίμνης και ανάπτυξης της περιοχής. Θα έχουν γίνει όμως όλες οι απαραίτητες υποδομές και από κει και πέρα θα υπάρξει πεδίον δόξης λαμπρό για τον ιδιωτικό τομέα».

Τελικώς, η υποβολή προτάσεων με τίτλο «ολοκλήρωση λιμναίων υποδομών Πολυφύτου» και για την «τουριστική αξιοποίηση παραλίμνιας περιοχής λίμνης Πολυφύτου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013, ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.