Λάζαρος Μαλούτας: «Αντικείμενο εμπαιγμού η Κοζάνη από τον υπουργό Παιδείας»



H Κοζάνη, η περιοχή μας,  γίνεται για άλλη μια φορά  αντικείμενο εμπαιγμού, αυτή τη φορά  από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος  στα πλαίσια μιας προσχηματικής διαβούλευσης επί του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που αφορά στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης στη χώρα μας, οδήγησε την Κοζάνη, όπως και πολλούς άλλους Δήμους της πατρίδας μας, σε μια διαδικασία παραπλανητική και χωρίς κανένα πραγματικό και ουσιαστικό σκοπό. Σ’έναν χωρίς αρχές και χωρίς στόχο διάλογο, παραπλανώντας και αποκρύπτοντας τις μύχιες προθέσεις του.

Ενός διαλόγου ο οποίος δεν είχε κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο να αποτελέσει το προπέτασμα καπνού στις προειλημμένες επιδιώξεις και αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Αποφάσεις που οδηγούν στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και, στο με μαθηματική ακρίβεια,  κλείσιμο των σχολών του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη αφενός, και αφετέρου στην διάλυση των σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύουν στην Κοζάνη.

Σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά του Κράτους είναι δεδομένα και συνεχώς συρρικνούμενα.  Σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά των Πανεπιστημίων μας είναι τραγικά, ενσωματώνονται οι πολυτεχνικές σχολές της Κοζάνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνενώνονται με μια πολυτεχνική σχολή που έχει εντελώς παρεμφερείς σχολές, με συνέπεια να είναι ορατό στο άμεσο μέλλον το κλείσιμο αυτών των σχολών. Καθιστούν έτσι μια περιοχή και την Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται σε επαφή με δυο διασυνοριακές Περιφέρειες αυτήν του Μοναστηρίου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας  και της Κορυτσάς της Αλβανίας, να υπολείπεται, να υστερεί να μην έχει να αντιτάξει ισότιμο ίδρυμα απέναντι στις άλλες διασυνοριακές  περιφέρειες. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αντάξιο της περιοχής, αντάξιο του ρόλου, αντάξιο της δυναμικής που έχει η περιοχή.                                        

Οδηγεί την Κοζάνη, το ενεργειακό κέντρο της χώρας, την περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και την μονοδιάστατη ανάπτυξη, που υφίσταται πληθυσμιακή συρρίκνωση την τελευταία δεκαετία, σε αφανισμό, αποδυναμώνοντας το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της πατρίδας μας προς τα βορειοδυτικά βαλκάνια.

Επιπλέον ο εντεταλμένος επί της Παιδείας Υπουργός της Κυβέρνησης κ.Κ.Αρβανιτόπουλος, ο τέως Διευθυντής  του Ιδρύματος Καραμανλή, διαλύει το ΤΕΙ που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένα από τα μεγαλύτερα ΤΕΙ της πατρίδας μας, του οποίου οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του. Μοναδικό φαινόμενο απόφασης που αντί να αναβαθμίζει την λειτουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος διαλύει ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Μπορεί να είναι βέβαιος για τις συνέπειες των πράξεων του. Σε μια τριετία, από σήμερα το ΤΕΙ θα έχει κλείσει εντελώς και αυτό δεν θα το ανεχτούμε.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για την πατρίδα και τους Έλληνες και ενώ θρηνούμε αδικοχαμένους σπουδαστές, ο Υπουργός Παιδείας κλείνει το Πανεπιστήμιο, αποδυναμώνει το ΤΕΙ σε μια πόλη που προσφέρει στους κατοίκους της την Τ/Θ, με τιμή που είναι κατά 70% φθηνότερη απ΄αυτήν του πετρελαίου. Είναι όλα αυτά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το ΄΄προσχηματικό΄΄ της δήθεν διαβούλευσης και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αλλά επιτέλους ας ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τις επιλογές της για την περιοχή και την πόλη μας.

Το κλείσιμο του Πανεπιστημίου, η διάλυση του ΤΕΙ και η σε αντιδιαστολή πρόθεση για ίδρυση στρατοπέδου φιλοξενίας λαθρομεταναστών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση της περιοχής.

Ας ενώσουμε  όλοι μαζί τις φωνές μας.

Θέλουμε Τριτοβάθμια εκπαίδευση ισχυρή και αυτόνομη, πυλώνα ανάπτυξη της περιοχής.

Προκειμένου να δυναμώσουμε τις φωνές μας, συντονιζόμαστε, αποφασίζουμε Πανκοζανίτικη κινητοποίηση.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς, φορείς και πολίτες να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ.

ΟΧΙ  στη διάλυση του ΤΕΙ.
ΟΧΙ στην κατάργηση του Πανεπιστημίου.
ΝΑΙ στην ενδυνάμωση  του ΤΕΙ.
ΝΑΙ στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κοζάνη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.