«Κοζάνη Τόπος να ζεις»: Προβολή στο στέκι του ντοκιμαντέρ «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης»



Την Τρίτη 5/3/2013 στις 21:00, στο στέκι της Δημοτικής Κίνησης στην πλατεία Γιολδάση θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ της σειράς

Χρυσός στα χρόνια της κρίσης Β’ μέρος «Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας» του Γιώργου Αυγερόπουλου  (Εξάντας Small Planet – ΕΡΤ ©)

Εδώ και καιρό τα  ‘γνωστά’  ΜΜΕ  μας ενημερώνουν;  για το θέμα των επενδύσεων με πρώτες τις εξορύξεις χρυσού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Χαλκιδική, Θράκη, Κιλκίς  βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, στο στόχαστρο των επενδυτών χρυσού.

Η ελληνική κυβέρνηση  με στόχο την υποτιθέμενη «ανάπτυξη» ξεπουλάει τα πάντα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση.

Για ποια ανάπτυξη όμως μπορούμε να μιλάμε όταν θα έχουν  καταστραφεί δια παντός, τα μοναδικά δάση της περιοχής, τα νερά και  ο  αέρας; Όταν μια σειρά από άλλες ήπιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η γεωργία,  η μελισσοκομία, η αλιεία, ο τουρισμός  θα έχουν πάψει να υφίστανται;

Η οικονομική κρίση  συχνά λειτουργεί ως  άλλοθι, ώστε να μεθοδεύονται επενδύσεις με λογικές fast track υπέρ γνωστών συμφερόντων, αλλά  με αμφίβολα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, και  με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές.

Μέσα από την ματιά του Γιώργου Αυγέροπουλου,  το σχετικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 2012 με  θέμα  τα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής, αναλύει όλο το ιστορικό μιας επένδυσης με πολλά ερωτηματικά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.