Στο…πόδι η Κοζάνη για ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο! Δείτε όλο το ρεπορτάζ



Όλο το ρεπορτάζ του Πρωινού Λόγου

Δυναμική ήταν η αντίδραση της φοιτητικής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της Κοζάνης, στον σχεδιασμό του Υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την επιχειρούμενη συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και κατάργηση του Πανεπιστημίου. Ως αντίδραση στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, οι φοιτητές του ΤΕΙ Κοζάνης (ΣΔΟ και ΣΤΕΦ), έχοντας στον πλευρό τους τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια, το Εργατικό κέντρο, το Επιμελητήριο, απλούς πολίτες, προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος των διοδίων του Πολυμύλου, επιτρέποντας μάλιστα τη διέλευση των οχημάτων ανά δεκάλεπτο. Μάλιστα η αντίδραση του δημάρχου ήταν έντονη, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό από το Υπουργείο στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης, ενώ χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Κοζάνη.

Είχε προηγηθεί μια δυναμική συγκέντρωση νωρίτερα χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, την οποία κάλεσε ο Δήμος Κοζάνης και στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Δήμου, εργαζόμενοι, δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι, αλλά και απλός κόσμος. Η συγκέντρωση ενώθηκε με την μεγάλη πορεία των φοιτητών, καθηγητών και της διοίκησης του ιδρύματος που ξεκίνησαν από το ΤΕΙ (το οποίο παραμένει σε κατάληψη επ’ αόριστον), ενώ μετά από διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα εκείνη τη στιγμή ζήτησαν και είχαν τη συμπαράσταση του Δήμου Κοζάνης και όλων των φορέων.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιώργος Σβώλης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Σάκης Τολιόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές, τους καθηγητές και τη διοίκηση του ιδρύματος, φωνάζοντας «ΟΧΙ» στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, το οποίο περιλαμβάνει δραστική μείωση σχολών και τμημάτων, συρρίκνωση του ιδρύματος.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων: «Να αποσυρθεί το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ»:

Νίκος Ασημόπουλος-πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: «Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ από το Υπουργείο, η οποία έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, ήταν επόμενο να δημιουργήσει αντιδράσεις. Οι φοιτητές είναι εξαγριωμένοι, το νέο σχέδιο δεν βασίζεται σε κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Δεν προβλέπεται καμία μεταβατική διάταξη για αυτούς που αλλάζουν τμήμα. Δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον ακαδημαϊκό συμφέρον. Το σχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί. Είναι ευχάριστο ότι έχουμε τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών.  Ο διάλογος είναι προσχηματικός, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες».

Λάζαρος Μαλούτας: «Είμαστε εδώ στα διόδια Εγνατίας στον Πολύμυλο. Τοπική αυτοδιοίκηση, φοιτητές, πολίτες, εκπαιδευτικοί για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Η τελική πρόταση του υπουργείου παιδείας είναι χειρότερη από αυτή που ανακοινώθηκε πριν από ενάμιση μήνα. Μια πρόταση η οποία οδηγεί σε μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση το ΤΕΙ και στο μαρασμό του και βέβαια την υπαγωγή των τμημάτων του Πανεπιστημίου στο ΑΠΘ, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβιώσουν σε μερικά χρόνια. Η Δυτική Μακεδονία, η Κοζάνη, φωνάζει δυνατά….Δεν αντέχει άλλα χτυπήματα. Είναι απαραίτητα τα ιδρύματα για μια αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιώργος Σβώλης, έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας ισχυρό και αναβαθμισμένο ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο αυτόνομο: «Είμαστε στο πλευρό σας…Το τόπος και η κοινωνία θέλουν τη δικαίωσή τους. Πρέπει να λάβουν το μήνυμα και να επανορθώσουν. Η Δυτική Μακεδονία έδωσε πολλά στη χώρα και δεν πρέπει να της φέρονται έτσι. Ως εδώ και μην παρέκει…».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Αθανασιάδης εξέφρασε την δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου για την πρωτοφανή αδικία στην απόφαση του υπουργείου, και στην υποβάθμιση της πόλης.

Ο Αθανάσιος Τολιόπουλος από το Εργατικό κέντρο δήλωσε: «Όλοι μαζί, πολίτες της περιοχής, αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφή της περιοχής. δεν πρέπει να αφήσουμε το νομοσχέδιο να περάσει. Πρέπει όλοι να βγούμε στους δρόμους αν θέλουμε να σώσουμε βασικά αναπτυξιακά εργαλεία της περιοχής».

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών: «Σχέδιο ΑΡΗΣ και όχι ΑΘΗΝΑ»

Ο εκπρόσωπος από τον Σύλλογο φοιτητών της ΣΤΕΦ χαρακτήρισε το σχέδιο όχι ΑΘΗΝΑ αλλά …Άρης, από τον Θεό του Πολέμου. «Είναι μια επίθεση προς τη φοιτητική κοινότητα, την εκπαίδευση. Είναι αυτή που μας καταρρακώνουν, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Φτάσαμε στην έσχατη λύση, να κλείνουμε δρόμους και να κατεβαίνουμε σε πορείες

Ένας άλλος εκπρόσωπος των φοιτητών επεσήμανε πως: Μαζευτήκαμε εδώ, από όλο το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για να δείξουμε την αγανάκτησή μας, όσον αφορά το αηδιαστικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ. «Συρρικνώσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις τμημάτων που δεν έχουν το ίδιο αντικείμενο. Χαιρόμαστε που επιτέλους έχουμε την τοπική κοινωνία. Δεν φεύγουμε από δω αν ο υπουργός δεν πάρει πίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν πάμε σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος των φοιτητών της ΣΔΟ τόνισε ότι όλα τα τμήματα είναι βιώσιμα.

Λάζαρος Μαλούτας: «Αντικείμενο εμπαιγμού η Κοζάνη από τον υπουργό Παιδείας»

« H Κοζάνη, η περιοχή μας,  γίνεται για άλλη μια φορά  αντικείμενο εμπαιγμού, αυτή τη φορά  από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος  στα πλαίσια μιας προσχηματικής διαβούλευσης επί του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που αφορά στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης στη χώρα μας, οδήγησε την Κοζάνη, όπως και πολλούς άλλους Δήμους της πατρίδας μας, σε μια διαδικασία παραπλανητική και χωρίς κανένα πραγματικό και ουσιαστικό σκοπό. Σ’έναν χωρίς αρχές και χωρίς στόχο διάλογο, παραπλανώντας και αποκρύπτοντας τις μύχιες προθέσεις του.

Ενός διαλόγου ο οποίος δεν είχε κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο να αποτελέσει το προπέτασμα καπνού στις προειλημμένες επιδιώξεις και αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Αποφάσεις που οδηγούν στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και, στο με μαθηματική ακρίβεια,  κλείσιμο των σχολών του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη αφενός, και αφετέρου στην διάλυση των σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύουν στην Κοζάνη.

Σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά του Κράτους είναι δεδομένα και συνεχώς συρρικνούμενα.  Σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά των Πανεπιστημίων μας είναι τραγικά, ενσωματώνονται οι πολυτεχνικές σχολές της Κοζάνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνενώνονται με μια πολυτεχνική σχολή που έχει εντελώς παρεμφερείς σχολές, με συνέπεια να είναι ορατό στο άμεσο μέλλον το κλείσιμο αυτών των σχολών. Καθιστούν έτσι μια περιοχή και την Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται σε επαφή με δυο διασυνοριακές Περιφέρειες αυτήν του Μοναστηρίου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας  και της Κορυτσάς της Αλβανίας, να υπολείπεται, να υστερεί να μην έχει να αντιτάξει ισότιμο ίδρυμα απέναντι στις άλλες διασυνοριακές  περιφέρειες. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αντάξιο της περιοχής, αντάξιο του ρόλου, αντάξιο της δυναμικής που έχει η περιοχή.

Οδηγεί την Κοζάνη, το ενεργειακό κέντρο της χώρας, την περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και την μονοδιάστατη ανάπτυξη, που υφίσταται πληθυσμιακή συρρίκνωση την τελευταία δεκαετία, σε αφανισμό, αποδυναμώνοντας το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της πατρίδας μας προς τα βορειοδυτικά βαλκάνια.

Επιπλέον ο εντεταλμένος επί της Παιδείας Υπουργός της Κυβέρνησης κ.Κ.Αρβανιτόπουλος, ο τέως Διευθυντής  του Ιδρύματος Καραμανλή, διαλύει το ΤΕΙ που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένα από τα μεγαλύτερα ΤΕΙ της πατρίδας μας, του οποίου οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του. Μοναδικό φαινόμενο απόφασης που αντί να αναβαθμίζει την λειτουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος διαλύει ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Μπορεί να είναι βέβαιος για τις συνέπειες των πράξεων του. Σε μια τριετία, από σήμερα το ΤΕΙ θα έχει κλείσει εντελώς και αυτό δεν θα το ανεχτούμε.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για την πατρίδα και τους Έλληνες και ενώ θρηνούμε αδικοχαμένους σπουδαστές, ο Υπουργός Παιδείας κλείνει το Πανεπιστήμιο, αποδυναμώνει το ΤΕΙ σε μια πόλη που προσφέρει στους κατοίκους της την Τ/Θ, με τιμή που είναι κατά 70% φθηνότερη απ΄αυτήν του πετρελαίου. Είναι όλα αυτά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το ΄΄προσχηματικό΄΄ της δήθεν διαβούλευσης και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αλλά επιτέλους ας ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τις επιλογές της για την περιοχή και την πόλη μας.

Το κλείσιμο του Πανεπιστημίου, η διάλυση του ΤΕΙ και η σε αντιδιαστολή πρόθεση για ίδρυση στρατοπέδου φιλοξενίας λαθρομεταναστών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση της περιοχής.

Ας ενώσουμε  όλοι μαζί τις φωνές μας.

Θέλουμε Τριτοβάθμια εκπαίδευση ισχυρή και αυτόνομη, πυλώνα ανάπτυξη της περιοχής.

Προκειμένου να δυναμώσουμε τις φωνές μας, συντονιζόμαστε, αποφασίζουμε Πανκοζανίτικη κινητοποίηση.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς, φορείς και πολίτες να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ.

ΟΧΙ  στη διάλυση του ΤΕΙ.

ΟΧΙ στην κατάργηση του Πανεπιστημίου.

ΝΑΙ στην ενδυνάμωση  του ΤΕΙ.

ΝΑΙ στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κοζάνη».

Διαμαρτυρία από τον Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου

Την Τρίτη 5/3/2013 συνεδρίασε με την μαζικότερη μορφή του ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αφορμή αποτέλεσε η ενημέρωση για την τροποποίηση του ονόματος της σχολής μας από Μηχανολόγους Μηχανικούς σε Μηχανολόγους Μηχανικούς (Μηχανικούς Διοίκησης και Παραγωγής), βάσει του επικαιροποιημένου σχεδίου Αθηνά. Η έκπληξή μας ήταν τεράστια μπροστά στην νέα αυτή απόφαση, έκπληξη που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η όλη ενημέρωση είχε χαρακτήρα διατάγματος και τετελεσμένου γεγονότος δεδομένου ότι επίσης κρίνεται καθυστερημένη (στάλθηκε στην διοικούσα επιτροπή του Π.Δ.Μ. στις 4/3/2013) δε δόθηκε κανένα περιθώριο για διάλογο και για να εκφραστούν οι προτάσεις του συλλόγου των φοιτητών.

Η επιλογή των φοιτητών να συμπεριλάβουν αυτή τη σχολή στο μηχανογραφικό τους, ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είναι τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Συνεπώς, αυτή η διαφοροποίηση καθιστά άκυρη αυτή τους την επιλογή και ουσιαστικά τους αφαιρεί το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Είναι απόλυτα λογικό να θέλουμε να αποφοιτήσουμε από το τμήμα που επιλέξαμε να εισαχθούμε διότι αν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα άλλαζε το όνομά μας κανένας σχεδόν δεν θα επέλεγε τη σχολή. Θέλουμε ξεκάθαρα το όνομά μας να διατηρηθεί ως έχει, δηλαδή να ονομαζόμαστε Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπάρχει η πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα δικαιώματα, το πτυχίο και η εικόνα του πτυχίου μας στον ευρύτερο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο.

Δεν ανεχόμαστε οι πολιτικές σκοπιμότητες να λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας των σπουδών μας.

Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι μια πρωτοφανής υποβάθμιση του τμήματός μας τόσο σε επίπεδο τίτλου όσο και σε επίπεδο σπουδών.

Σε τι διαφέρει ο οδηγός σπουδών μας από τον οδηγό σπουδών των Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. για να έχουμε διαφορετικό όνομα;

Που υστερεί το πρόγραμμα σπουδών του Π.Δ.Μ. έναντι του Α.Π.Θ.;

Πουθενά!!!

Καταγγέλλουμε την προσθήκη του προσδιορισμού Μηχανικών Διοίκησης και Παραγωγής στο όνομα Μηχανολόγων Μηχανικών ο οποίος περιορίζει το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης που πραγματευόμαστε.

Απαιτούμε να παραμείνουμε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.