Μ.Ο. Σερβίων «Τα Κάστρα», Δήμος Σερβίων – Βελβεντού: Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Σερβίων



Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα των Σερβίων διοργάνωσε ο Μ.Ο. Σερβίων ΄΄Τα Κάστρα΄΄ και ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια. Η εκδήλωση είχε ως σημείο αναφοράς βιντεοσκοπημένες και καταγεγραμμένες μαρτυρίες κατοίκων των Σερβίων.
 
Τα κείμενα, τα βίντεο και η επιμέλεια ήταν της κ. Χρυσάνθης Καραγιαννίδου και στην παρουσίαση συμμετείχαν οι κυρίες Τζιώνα Παναγιώτα, Κουρελή Αθανασία, Καραγιαννίδου Παρασκευή και ο κ. Παναγιωτίδης Ιορδάνης. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσική ανάλογη με την περίσταση οι κ. Δώρα Τανή, Χριστίνα Τανή και Νίκος Μαντάνης.
 
Προλογίζοντας η Πρόεδρος του Μ.Ο. Σερβίων κ. Καραγιαννίδου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «επιζώντες από την τραγική αυτή εποχή θυμούνται με φρίκη και αποτροπιασμό όλα όσα έζησαν, παρά τα εβδομήντα χρόνια που πέρασαν, και καθώς μας τα αφηγούνται, διακόπτουν την αφήγηση συχνά και επαναλαμβάνουν: ΄΄να μην ξανάρθουν τέτοια χρόνια, να μη ζήσετε τέτοιες εποχές΄΄.
 
Για να μη ζήσουμε λοιπόν παρόμοιες εποχές, οφείλουμε να αντικρίζουμε τα γεγονότα της ιστορίας με καθαρό βλέμμα και να τα μελετούμε χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς, χωρίς εμμονές, ώστε να διδασκόμαστε από το παρελθόν. Και τι καλύτερο από τις προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων και αυτοπτών μαρτύρων; …»
Αναφορά στο τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος των Σερβίων και στη σύνδεσή του με τη Μάχη του Φαρδύκαμπου έγινε από τον Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλο και την Δήμαρχο Βοϊου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου. Η κ. Ορφανίδου επιβεβαίωσε και την αποδοχή της σχετικής πρότασης του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού οι πόλεις των Σερβίων και της Σιάτιστας να αδελφοποιηθούν.
 
Την εκδήλωση τίμησε και ο Πρόεδρος Σερβιωτών Θεσσαλονίκης κ. Ηλίας Ράπτης με μέλη του Συλλόγου, η Πρόεδρος Βελβεντινών Θεσσαλονίκης.

Χαιρέτισαν με γραπτά μηνύματα ο πρόεδρος των Σερβιωτών Αθηνών κ. Κων/νος Αγγελόπουλος και η πρώην Υπάτη Πρόεδρος Παμμακεδονικής  Η.Π.Α. κ. Νίνα Κοντοδίνα – Περοπούλου και ο σύζυγός της, Πρόεδρος του Παμμακεδονικού Συλλόγου Houston κ. Πήτερ Περόπουλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.