Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις»: Υπουργική Απόφαση για τον Τοπικό Πόρο – Το σκηνικό μιας ακόμα αποτυχίας – αδιαφορίας



Πριν από λίγες μέρες και μετά από αναμονή μηνών είδε το φως της δημοσιότητας η νέα υπουργική απόφαση για την κατανομή του Τοπικού Πόρου, η οποία περισσότερο δημιουργεί, παρά λύνει προβλήματα. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα με απόλυτη προχειρότητα, αφού αγνόησε τις προτάσεις της διαβούλευσης διαιωνίζοντας έτσι τις γνωστές παθογένειες.

Συγκεκριμένα η εν λόγω απόφαση:

    Επιτρέπει την αποσπασματική διαχείριση του Τοπικού Πόρου
    Ενθαρρύνει την  πελατειακή πολιτική από τους τοπικούς παράγοντες.
    Δεν εξαιρεί την χρηματοδότηση έργων σε περιοχές μη πληττόμενες από την ΔΕΗ.
    Μετατρέπει τον περιφερειάρχη σε άρχοντα του Τοπικού Πόρου τοποθετώντας τον ταυτοχρόνως σε θέση ελεγκτή και ελεγχόμενου. Συγκεκριμένα, το περιφερειακό συμβούλιο εκπονεί τα επιχειρησιακά προγράμματα και αποφασίζει για την ένταξη ή απένταξη έργων, μετά από εισήγηση της επιτροπής παρακολούθησης της οποίας προΐσταται ο περιφερειάρχης.
    Επιμένει να προβλέπει χρηματοδότηση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων επιβάλλοντας στους ενεργειακούς δήμους ποσοστό  2% επί των αναλογούντων ποσών, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

Είναι περιττό να αναφερθούμε στο τι έχει γίνει τόσα χρόνια με τον Τοπικό Πόρο, με πρωταγωνιστές νομάρχες, δημάρχους, περιφερειάρχες, δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια και βέβαια με την ανοχή πολλών άλλων. Δυστυχώς και τώρα ακόμη οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με μια μικρόνοη πελατειακή και συνδικαλιστική διάθεση παραβλέποντας τη σπουδαιότητά του.

Παράδειγμα η αντίδραση του δικτύου των ενεργειακών δήμων που εξαντλεί την κριτική στα ποσοστά κατανομής του Τοπικού Πόρου αντί να θέτει ποιοτικά κριτήρια στην διαχείρισή του.

Εμείς αντιθέτως θεωρούμε πως τα ποιοτικά κριτήρια είναι τα πιο σημαντικά.

Για το λόγο αυτό:

Προτείνουμε να μην διατεθεί ούτε 1 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο, πριν από την  εκπόνηση, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ολοκληρωμένου σχεδίου για την μεταλιγνιτική περίοδο που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα αειφορίας με μακρόπνοη απόδοση και τα οποία θα στηρίζουν τις επόμενες γενιές.

Καλούμε τους τοπικούς φορείς, να διεκδικήσουν από τη ΔΕΗ για την καταλήστευση και καταστροφή των φυσικών πόρων της περιοχής που αυτή προκάλεσε, επιπλέον πόρους για την εφαρμογή του μεταλιγνιτικού σχεδίου.

Τέλος δηλώνουμε πως αν διαπιστώσουμε διασπάθιση του Τοπικού Πόρου και διοχέτευσή του σε διάφορες δράσεις, όπως χρηματοδότηση συλλόγων, φορέων, μουσείων, ωδείων κ.λ.π., θα καταφύγουμε άμεσα στην δικαιοσύνη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.