Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να ζεις»: Φαινόμενα κακοδιαχείρισης δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο



Να διερευνηθούν τυχόν  παραλήψεις ή πράξεις όσων ευθύνονται και να διεκδικηθεί απ’ τους ίδιους το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ περίπου, το οποίο καλείται να πληρώσει ο νέος Δήμος Κοζάνης κατόπιν δικαστικής απόφασης για υπόθεση του πρώην Δήμου Ελλησπόντου.

Αυτό πρότεινε ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης Λευτέρης Ιωαννίδης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 14/3/2013, όπου αποφασίστηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2013 ώστε να πληρωθούν δημοτικοί υπάλληλοι που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια.

Η περίπτωση αφορά σε 5 υπαλλήλους του πρώην Δήμου Ελλησπόντου και πλέον του Δήμου Κοζάνης, οι οποίοι, αφού προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, τους επιδικάστηκε ποσό περίπου 182.000 ευρώ (αποφάσεις Εφετείου Κοζάνης αριθ. 79 και 80/2012). Ο πρώην Δήμος Ελλησπόντου δεν τους απασχολούσε και μετά το πέρας της σύμβασης ως όφειλε  και άρα δεν τους πλήρωνε. Η υπόθεση χρονολογείται από το 2006 και έχει πολλά και ενδιαφέροντα επεισόδια. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιώθηκαν από το δικαστήριο και ο Δήμος Κοζάνης καλείται πλέον να τους καταβάλει το επιδικασθέν ποσόν.

Στην εποχή των ισχνών αγελάδων είναι τραγική η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου με ένα επιπλέον ποσόν 182.000 ευρώ. Αν υπάρχουν ευθύνες αυτές πρέπει να αποδοθούν και να διεκδικηθούν τα χρήματα.

Δυστυχώς, οι περισσότερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου δεν έδειξαν διατεθειμένες  να αποδεχθούν την πρότασή μας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην χώρα μας λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό ως εστία  κακοδιαχείρισης και σπατάλης, αποτέλεσμα μιας νοσηρής νοοτροπίας που διέκρινε  το σύνολο της κρατικής διοίκησης. Αυτήν την νοοτροπία και συμπεριφορά υιοθέτησαν δυστυχώς και κάποιοι αιρετοί των δήμων που συνενώθηκαν στον Καλλικρατικό  Δήμο Κοζάνης.

Το πρόσφατο γεγονός  της καταδίκης του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλου έχει θορυβήσει αρκετούς αιρετούς που επί χρόνια λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι και αυτή της παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών, μια πρακτική που εφαρμοζόταν συστηματικά και στον Δήμο Κοζάνης τουλάχιστον μέχρι και τα μισά του 2012. Υπάρχουν δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό Τύπο (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=460628) που το αναδεικνύουν, αλλά και σχετικά στοιχεία που έχουμε ζητήσει και  λάβαμε από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε πως με επιστολή μας, προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσια Διοίκησης ,η οποία συνοδευόταν από συγκεκριμένα στοιχεία κακοδιαχείρισης, ζητήσαμε έλεγχο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης.

Ευελπιστούμε να έχει γίνει σαφές στους αρμόδιους πως ‘το πάρτι τελείωσε’ και πως απαιτείται πλέον αλλαγή   νοοτροπίας και συμπεριφορών.  

Τέλος δηλώνουμε για πολλοστή φορά πως θα στηρίξουμε, όπως με συνέπεια το έχουμε κάνει ως τώρα, την οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Δήμου. Όμως θα συνεχίσουμε να ζητούμε απόδοση  ευθυνών, όπου υπάρχουν.

Δημοτική Κίνηση
‘Κοζάνη – Τόπος να ζεις’
Πλ. Γιολδάση, Κοζάνη

www.toposnazeis.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.