Ο Δήμος Κοζάνης συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Συμμαχία για το νερό»



Η έναρξη του προγράμματος “Συμμαχία για το Νερό”, μια σύμπραξη του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ) –ιδρυτικό μέλος του οποίου αποτελεί ο Δήμος Κοζάνης- της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο Μεσόγειος SOS, και του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Βόλου. Στην συνάντηση, τον Δήμο Κοζάνης εκπροσώπησαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Νούλα Τουμπουλίδου και ο διευθυντής της επιχείρησης, Γιώργος Παυλίδης.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα σύνολο δράσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, με έμφαση στη μείωση κατανάλωσης αστικού νερού από δήμους και δημότες. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει επίσης η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ, με 177μέλη ΔΕΥΑ πανελλαδικώς) καθώς και φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση υδατικών πόρων στη Γερμανία (περιβαλλοντική οργάνωση Grune Liga, Ένωση Φορέων Δημόσιας Διαχείρισης Νερού, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της πόλης του Βερολίνου, κ.α.).

Η πρωτοβουλία “Συμμαχία για το Νερό” περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και ανταλλαγής εμπειριών, μεταξύ εμπειρογνώμων σε θέματα πολιτικής και τεχνογνωσίας διαχείρισης υδατικών πόρων σε ό,τι αφορά τις πηγές, τους τρόπους επεξεργασίας και την κατανάλωση, τη δημιουργία οδηγού καλών πρακτικών για τους δήμους και τους πολίτες, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταγραφή, συγκέντρωση και προώθηση εκείνων των στοιχείων και δεδομένων σε πολιτικό, επιστημονικό και τεχνολογικό καθώς και επικοινωνιακό επίπεδο που θα βοηθήσει τους δήμους και κατ’ επέκταση τους δημότες να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητες δράσης τους για την επίτευξη της ορθολογικότερης και βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Νούλα Τουμπουλίδου και ο διευθυντής  της επιχείρησης, αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΔΕΥΑ Κοζάνης, καθώς και στην πολιτική που εφαρμόζει στα θέματα εξοικονόμησης νερού (υλοποίηση προγράμματος WATERLOSS),  αλλά και στην συνεισφορά στην προστασία των επιφανειακών υδάτων, με την λειτουργία υφιστάμενων μονάδων επεξεργασίας ακαθάρτων και το σχεδιασμό νέων, με στόχο την πλήρη κάλυψη του Δήμου.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στην δική του παρέμβαση, αφού επεσήμανε ότι το 70% των επιφανειακών υδάτων της χώρας βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε   στην αειφορία, ως κεντρικό στόχο της διαχείρισης του νερού, τονίζοντας πως η  συνδρομή των πολιτών  θεωρείται καθοριστική για την  επίτευξη αυτών των στόχων.  Στα πλαίσια αυτά η  ανάδειξη καλών πρακτικών των Δήμων, μπορεί  να αναπαραχθεί μέσω του ΔΕΠΠ και  να συμβάλλει στην μεταφορά τεχνογνωσίας  διαχείρισης υδατικών πόρων. Ακόμη ο κ. Μαλούτας συμφώνησε με τον πρόεδρο του Δικτύου Μεσόγειος  SOS κ.Κουκιάσα   την υλοποίηση του προγράμματος «SaveWater»  σε σχολεία του Δήμου Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.