Συνεχής ύφεση και ανεργία πλήττουν τη Δυτ. Μακεδονία – Αμείλικτα τα στοιχεία που απεικονίζουν μια δυσοίωνη κατάσταση



Με την ανεργία να πλήττει τον έναν στους τρεις κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, την αγορά να βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση και την οικοδομική δραστηριότητα να έχει καταποντιστεί μαζί με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που άμεσα συνδέονται με αυτή, η εικόνα στην περιφέρεια είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη.

Ταυτόχρονα η αποδυνάμωση και συρρίκνωση των υπηρεσιών στην περιοχή με τελευταία την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας φέρνουν το τελειωτικό «χτύπημα» σε μια περιοχή που έχει ήδη περάσει πολλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Μακεδονία η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα  είναι της τάξης του 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ πολλές απο τις πόλεις της όπως η Πτολεμαϊδα και η Φλώρινα σημειώνουν τις χαμηλότερες αξίες στα ακίνητα σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας.

Απο την άλλη «βροχή» πέφτουν τα λουκέτα στο κέντρο της Κοζάνης που εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους εμπορικούς δρόμους, ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Μοναδική ελπίδα και φως στο τούνελ αυτή τη στιγμή της μεγάλης κρίσης που περνάει η περιοχή φαίνεται να είναι η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της 5ης Μονάδας της Πτολεμαϊδας που αναμένεται να δώσει πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και δουλειά σε επιχειρήσεις της περιοχής, αρκεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.