ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Συνάντηση – συζήτηση με τον Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού



Η οργάνωση της Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και ειδικότερα η επιτροπή οικονομίας και αγροτικής ανάπτυξης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο από τη μια να έρθει πιο κοντά στις παραγωγικές ομάδες της περιφέρειας και από την άλλη να διαμορφώσει τις θέσεις σε τοπικό επίπεδο, όσον αφορά στην αγροτική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Σε μια περίοδο μάλιστα που όλοι συμφωνούν ότι η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την κοινωνική ενεργοποίηση των πολιτών της, οι πρωτοβουλίες αυτές κρίνονται απολύτως επιβεβλημένες.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε συνάντηση – συζήτηση με έναν από τους πλέον καταξιωμένους συνεταιρισμούς, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, τον Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Βασικός ομιλητής-εισηγητής στη συνάντηση αυτή ήταν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ.  Νίκος Κουτλιάμπας πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο σύντροφος Μάκης Ζάχαρης από το κεντρικό τμήμα  της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος μετέφερε τις εμπειρίες του σχετικά με το κύκλωμα προώθησης αγροτικών προϊόντων και τις δυνατότητες αυτών να σταθούν στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Κουτλιάμπας,  αφού αναφέρθηκε στους λόγους, τις συνθήκες και τους παράγοντες που διαμόρφωσαν σε τοπικό επίπεδο την οργάνωση των παραγωγών οπωρικών αλλά και τη συνολική κοινωνική οργάνωση των πολιτών του Βελβεντού, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα – δράσεις,  ώστε να μπορέσουν και άλλοι παραγωγοί προϊόντων και άλλες κοινωνίες  να πετύχουν αυτό που ως πρότυπο εκπροσωπεί ο ίδιος και επιδιώκει να δημιουργήσει, σ’ όλη τη χώρα, ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς που ισχύει σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης,  στην κατάσταση του συνεταιριστικού κινήματος, στη μέχρι σήμερα πορεία του, αλλά και στις ευθύνες των κυβερνώντων που το οδήγησαν σ’ αυτή την απαξίωση, καθώς και στις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, που παραμένει σε αδράνεια εδώ και δύο χρόνια.

Από όλους τους παριστάμενους τονίστηκε  η αναγκαιότητα λειτουργίας ομάδων παραγωγών για όλα τα προϊόντα, γιατί μόνο μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να σταθούν στις αγορές, προβάλλοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ως αντιστάθμιση στον μικρό όγκο της ελληνικής παραγωγής.

Άποψη όλων, επίσης, ήταν ότι η στήριξη πρωτοβουλιών  που στοχεύουν στον συνεργατισμό θα πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημα του ΥΠΑΑ και των οικονομικών επιτελαρχών, οι οποίοι μένουν αδρανείς απαξιώνοντας μάλιστα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τον έντιμο αγώνα που διεξάγουν εδώ και είκοσι μέρες.

Γιατί μόνο με την επίλυση όλων των αιτημάτων των αγροτών, όπως σημείωσε  με έμφαση  ο κ. Κουτλιάμπας, τόσο των οικονομικών, που απαιτούν άμεση επίλυση, όσο και των θεσμικών, που είναι σοβαρότερα και προϋποθέτουν χρόνο και πολιτική βούληση,  μπορεί να συντελεστεί η ανάπτυξη του χώρου και κατ’ επέκταση η ανασυγκρότηση της χώρας.

Τέλος, οι δύο ομιλητές έκαναν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος όχι μόνο των αγροτών αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού και το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών των προϊόντων  από το «χωράφι» στο «ράφι».

Το ζητούμενο για τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στη συζήτηση είναι  να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων που θα αποτελέσει την αναπτυξιακή πρόταση του κόμματος, τόσο απέναντι στη σημερινή τρικομματική συγκυβέρνηση όσο και στη διαμόρφωση μιας κυβερνητικής προοπτικής.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.