Μακροπρόθεσμη εκτίμηση του καιρού για τον Φεβρουάριο 2013



Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από την ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων που προηγήθηκε, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως:

01 – 05 Φεβρουάριου
Επικράτηση σχετικά αίθριων καιρικών συνθηκών. Σποραδικού και σύντομου χαρακτήρα φαινόμενα. Άνοδος της θερμοκρασίας τις πρώτες ημέρες. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προς το τέλος της περιόδου.

06 – 10 Φεβρουάριου
Δημιουργία καιρού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αβεβαιότητα ως προς το “κέντρο” της καιρικής δραστηριότητας. “Σίγουρη” η Δ., ΒΔ. Ελλάδα για περισσότερα φαινόμενα, ρευστή η κατάσταση για την υπόλοιπη χώρα. Περαιτέρω υποχώρηση της θερμοκρασίας (πιο αισθητή στη Β., ΒΔ. Ελλάδα) και σχετική σταθεροποίησή της.

11 – 15 Φεβρουαρίου
Ξεκίνημα με πιθανότητα εξασθένισης της οργανωμένης καιρικής δραστηριότητας στην περιοχή μας. Ήπιες, σχεδόν αμετάβλητες, θερμοκρασίες. Πιθανότητα πτώσης της θερμοκρασίας και “επανεκκίνηση” της καιρικής δραστηριότητας προς τις τελευταίες ημέρες της περιόδου.

16 – 20 Φεβρουαρίου
Πιθανότητα για δύο αξιόλογα “επεισόδια κακοκαιρίας”, ένα στο ξεκίνημα και ένα στο τέλος της περιόδου. Γενικότερα, φαίνεται “ενεργοποίηση” της Κ. και ΝΑ. Μεσογείου (κυκλογεννέσεις). Γενικά αμετάβλητες και ήπιες θερμοκρασιακές συνθήκες.

21 – 28 Φεβρουαρίου
Ξεκίνημα με εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων, συνέχεια της προηγούμενης περιόδου. Επικράτηση γενικά καλών και αίθριων συνθηκών στη συνέχεια. Η θερμοκρασία αρχικά σε πτώση, περισσότερο αξιόλογη στη Β. Ελλάδα (“οσμή” ψυχρής εισβολής). Αύξηση της θερμοκρασίας και μεταβάση σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, προς το τέλος της περιόδου.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση για την μακροπρόθεση εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας κατά το Φεβρουάριο του 2013. Η τεκμηριώση της εκτίμησης στηρίζεται σε προγνωστικά δεδομένα που χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, ο αναγνώστης καλείται να αντιμετωπίσει την παρούσα εκτίμηση με κριτική σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη του πως στόχος της δεν είναι η πρόγνωση του καιρού αλλά η σκιαγράφηση του περιγράμματος εντός του οποίου αυτός αναμένεται να κινηθεί κατά τον εξεταζόμενο μήνα.

Επιμέλεια – Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)
meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.