Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα



Με βασικά αιτήματα την  υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την  αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάκληση της επιστράτευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος στη «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων» πραγματοποιείται   24ώρη γενική απεργία σε όλη την Ελλάδα. Χωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις έκαναν για μια ακόμη φορά  ΓΣΕΕ-  ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ σε Κοζάνη και Πτολεμαίδα αντίστοιχα.

Στην Κοζάνη το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης και η ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία με μικρή συμμετοχή του κόσμου ενώ το ΠΑΜΕ στον Πεζόδρομο.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθ. Τολιόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε την «αδιαπραγμάτευτη θέση για την αυτονομία και αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως και την διατήρηση και ανάπτυξη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, της Δ.Ε.Η, των Νοσοκομείων προσθέτοντας πως « θα υπερτονίσουμε για άλλη μια φορά ότι όλοι μαζί, πρέπει να υπερβούμε τις τοπικές αντιθέσεις και να αγωνιστούμε για την αποφυγή της αποδόμησης και διάλυσης του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της περιοχής μας, του Ν. Κοζάνης, της Δυτ. Μακεδονίας. Δεν υπάρχει περιθώριο απωλειών, που αυτόματα θα οδηγήσει στην ερημοποίηση του Νομού και μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας.
 
Ποια υπηρεσία ή ποια δομή ή οικονομική δραστηριότητα, ή ποιος πυλώνας που θα θεωρείτο αναπτυξιακός δεν θίγεται;  Ενα ένα όλα συρρικνώνονται, όλα αποδομούνται, καταστρέφονται. Εμείς για άλλα ερίζουμε όμως. Ακρατοι τοπικισμοί και αντιθέσεις που δεν μας βοηθούν και μόνο κακά έχουν κάνει στον τόπο».

Επίσης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας , πριν γίνει οργή και αγανάκτηση και τόνισε πως « η μόνη διέξοδος για μας είναι η ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών, του κοινωνικού αυτοματισμού που μας έχει διαλύσει».

Στην  ομιλία του ο Πρόεδρος  Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης Δημήτρης Ντέντης επεσήμανε πως «οι αντοχές της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας από την οικονομική κρίση και τις ασκούμενες πολιτικές, δοκιμάζονται ξανά μπροστά στην αναλγησία όλων εκείνων που εξακολουθούν να αναπαράγουν την ίδια αντικοινωνική, αδιέξοδη και αναποτελεσματική μνημονική πολιτική» και συμπλήρωσε πως «οι πολιτικές που ακολουθούνται τρία χρόνια τώρα, εφαρμόζονται με αποκλειστικό στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών και μείωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού μέχρι εξαθλίωσης και εξευτελισμού των εργαζόμενων.

Οι πόροι για τη λειτουργία του δημοσίου έχουν συμπιεστεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατο οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών».
 
Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ

Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι  που συγκεντρωθήκαμε στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης.ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για τη διασφάλιση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Δουλειές, ανάπτυξη, εργασιακή προοπτική και απασχόληση για τους ΝΕΟΥΣ και για ΟΛΟΥΣ.
Φραγμό στον καλπασμό της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και στην περιθωριοποίηση της κοινωνίας.
Ασφάλιση και ασφάλεια δουλειάς, με σεβασμό στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Κατάργηση των επιστρατεύσεων και των κυβερνητικών Συνταγματικών εκτροπών.
Συνδικαλιστικά – πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, σε ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ.

ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ:
Τις δραματικές μειώσεις μισθών- συντάξεων και κοινωνικών παροχών
Τις ατομικές συμβάσεις
Τη λιτότητα διαρκείας
Τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες
Την καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων
Τη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Αύξηση μισθών-συντάξεων μείωση τιμών
Απαγόρευση απολύσεων και όχι των απεργιών
Αυστηρή πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής με δήμευση περιουσιών.
ΤΕΡΜΑ στην ΑΝΟΜΙΑ και ΑΣΥΛΙΑ των ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
Τις υφεσιακές αδιέξοδες και αντιαναπτυξιακές Κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων που εξοντώνουν ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Τις ελαστικές και ανασφάλιστες συνθήκες ψευτοαπασχόλησης και βάρβαρης εκμετάλλευσης εργαζομένων.
Τον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία, τη βία απ´όπου κι αν προέρχεται γιατί υπονομεύουν τη δημοκρατία και συκοφαντούν το συλλογικό και συνδικαλιστικό μας αγώνα.
Τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ευνοούν και ισχυροποιούν τους λίγους και τους τραπεζίτες, που εξαθλιώνουν και φτωχοποιούν τους πολλούς και τους απλούς πολίτες.
Η ενότητα ΟΛΩΝ των εργαζομένων, έξω από κόμματα και χρώματα η συστράτευση και ο κοινός αγώνας, ισχυροποιεί τη δύναμή μας στη διεκδίκηση των κοινών μας αιτημάτων, ώστε να επιβάλλουμε λύσεις φιλεργατικές και αναπτυξιακές προς όφελος του Λαού και της χώρας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

 

 

 

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία έγινε και στην Πτολεμαϊδα από το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας. «Το κεντρικό ζήτημα είναι το ξερίζωμα των υπηρεσιών από την περιοχή μας» δήλωσε ο πρόεδρος Τάσος Τσιλφίδης, ενώ καυτηριάζοντας το θέμα της συμμετοχής δήλωσε πως «δεν μπορεί να είναι οι συνάδελφοι στους καναπέδες και να μη δίνουν το παρόν στους αγώνες».
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Ευάγγελος Γόσης,  πρόεδρος του σωματείου χειριστών, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα της ανεργίας.

«Είναι η πολλοστή φορά που η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει απεργία για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει ο λαός. Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε να γεμίσει τις πλατείες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης.
Συγκέντρωση στο παλιό πάρκο και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης έκανε το ΠΑΜΕ.

«Σήμερα είναι μια μάχη ορόσημο για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της που πλήττονται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Καλούμε κάθε εργαζόμενο που βιώνει αυτή τη λαίλαπα αντεργατικών μέτρων να παλέψει για κλαδικές συμβάσεις, ψωμί για τον εργαζόμενο και τον άνεργο και να αντισταθεί ώστε να μην περάσουν τα χαράτσια και να μην πεινάσει κανένας άνθρωπος του μόχθου» τόνισε η ομιλήτρια Αγγελική Χατζηδημητρίου, πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας. «Η ΚΑΠ βρίσκει αντιμέτωπους τους αγρότες, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους» δήλωσε εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Λευτέρης Χαλεπόπουλος.

Το ρεπορτάζ είναι από την εφημερίδα “Χρόνος
Το βίντεο είναι από το kozani.tv

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.