Επιστροφή στη δεκαετία του 60! Μόδα τα χύμα τσιγάρα



Στην Αθήνα αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, το φαινόμενο με τα χύμα τσιγάρα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς «υποκαθιστούν» σε μεγάλο βαθμό τα πακέτα,παράλληλα όμως οργιάζει το παράνομο εμπόριο λαθραίου καπνού και μέσω αγγελιών στο Διαδίκτυο.

«Φτιάξε τα δικά σου τσιγάρα σπίτι σου», είναι η προτροπή και πολλοί ανταποκρίνονται. Αγοράζουν το σχετικό μηχάνημα-συρραπτικό και επιλέγουν τον καπνό προτίμησής τους – «πωλείται και βιολογικός χωρίς χημικά, αποστολή σε όλη την Ελλάδα». Οι συμβουλές, δωρεάν: «Θα τον βάλεις σε σακούλες, με ένα μηλαράκι για να κρατάει την υγρασία του».

Σύμφωνα με την Καθημερινή σε πρόσφατη έρευνα, το 15% των τσιγάρων που πωλούνται στην Ελλάδα είναι παράνομα. Στα περίπτερα γύρω από την Ομόνοια δεν είναι δύσκολο να τα βρεις.

Μέχρι πέρυσι, χύμα τσιγάρα με ντόπιο καπνό έβρισκες κυρίως στο Αγρίνιο και στην Ξάνθη. Στη Μεσσηνία και στο Ηράκλειο οι περιπτεράδες πουλούσαν χύμα ελληνικά τσιγάρα, είκοσι λεπτά το ένα. «Ανοίγεις το πακέτο και πουλάς», όπως έλεγε σ’ ένα ρεπορτάζ κάποιος απ’ αυτούς. «Μπορεί να πουλήσω και 30 πακέτα τη μέρα δίνοντας χύμα τσιγάρα». Αλλά τώρα, χύμα τσιγάρα υπάρχουν και στην Αθήνα. Και όχι μόνο στα περίπτερα γύρω από την Ομόνοια. Γιατί τα φθηνότερα χύμα τσιγάρα είναι αυτά που φτιάχνει κανείς μόνος του, με λαθραίο καπνό που διακινείται μέσω αγγελιών και μηχανήματα γεμίσματος τσιγάρων. Μπορεί να είναι παράνομο, αλλά η κατανάλωσή τους όλο και αυξάνεται: τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η έρευνα της εταιρείας Nielsen κατέληξε πως 15,7% των τσιγάρων στη χώρα μας είναι παράνομα. Δηλαδή, σχεδόν ένα στα επτά τσιγάρα που καπνίζουν οι Ελληνες!

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.