Οι θυσίες των «αγίων» – Άρθρο του Χρήστου Παπαδόπουλου



Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, που υπηρετούν πιστά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές για έξοδο από την κρίση, δεν παύουν να είναι τα αναλώσιμα πιόνια μιας ανελέητης παγκόσμιας αναδιανομής του πλούτου ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους1 (κάντε κλικ εδώ). Είναι αυτές που δηλώνουν πρόθυμες να πάρουν στα «χέρια» τους το πλύσιμο των «προσώπων» της παγκόσμιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, είτε προβάλλοντας την ιδεολογική τους προσήλωση στην ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών, είτε προσβλέποντας σ’ ένα ικανοποιητικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους αυτές.

Όσο λοιπόν οι πολιτικές ηγεσίες είναι αποτελεσματικές, έχει καλώς. Κολακεύονται και τους δίνεται πρωταγωνιστικός ρόλος. Όταν όμως τα πράγματα δυσκολεύονται, τότε γίνονται τα πρώτα πιόνια που θυσιάζονται, ως Ιφιγένεια που λέει και ο κ.Παπακωνσταντίνου, στο βωμό της διάσωσης της οικονομικής ολιγαρχίας.

Από τη συνέντευξη στην ΝΕΤ του κ. Παπακωνσταντίνου, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι το σύστημα αποφάσισε (με τη σύμφωνη γνώμη και του ξένου παράγοντα, όπως φαίνεται) να τον ρίξει στα «θηρία» (κάτι που το αναγνωρίζει και ο ίδιος). Η εκτόνωση της κοινής γνώμης και η προφύλαξη των «προσώπων» που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, είναι το ζητούμενο του σημερινού πολιτικού καθεστώτος.

Η αγανάκτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, «όχι όμως να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση», όσους υπαινιγμούς και να κρύβει, δεν πρόκειται να εισακουστούν. Όπως δεν εισακούστηκαν και οι αντίστοιχοι προηγουμένων, όπως για παράδειγμα του Τσοχατζόπουλου, Λαυρεντιάδη και άλλων πολλών. Το επιτηδευμένα πράο ύφος, οι χαμηλοί λεκτικοί τόνοι, η περίσσεια άδολης άγνοιας, η αφέλεια ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που επιστράτευσε ο πρώην υπουργός, προκειμένου να συγκινήσει τους προστάτες του εμφανιζόμενος ως αμνός που σύρεται σε σφαγή, για εξευμενισμό του τυφλού αντιμνημονιακού λαϊκού μένους.

Οι θεατρινισμοί ότι «πρώτη φορά βλέπουμε φοροφυγάδες στη φυλακή», το λέει αυτός, που επί υπουργίας του καταργήθηκε και τυπικά το μέτρο της προσωποκράτησης2 (κάντε κλικ εδώ). Πάντως «…το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως και η Ολομέλεια του ΣτΕ, εκτιμούν» όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Νέων, «ότι το μέτρο της προσωποκράτησης είναι και απρόσφορο, δεδομένου ότι ο κρατούμενος οφειλέτης στερείται κάθε δυνατότητας εξεύρεσης χρημάτων για την αποπληρωμή της οφειλής». Η παραπάνω νομική ασπίδα που απέκτησαν εκείνη τη χρονική στιγμή οι φοροφυγάδες και φοροκλέπτες, είχε ως αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράξει «από τα πρόστιμα ύψους 13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια μόλις τα 630 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4,77% του συνόλου»3(κάντε κλικ εδώ). Ακόμη και σήμερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Βραδυνή» προκύπτει, ότι «οι συλλήψεις είναι 1.655. Τα χρέη 1.897.326.587,08 ευρώ. Τα έσοδα μεταξύ 15.000.000 και 20.000.000 ευρώ».

Να ποια είναι λοιπόν, μερικά από τα «πρόσωπα» που πρέπει να προφυλαχθούν, να μείνουν στο απυρόβλητο και να προστατευτούν νομικά. Η επιχείρηση της συγκάλυψης χρειάζεται τα «χέρια» της εξουσίας και των λοιπών προθύμων που κάθε φορά είναι απαραίτητοι. Σ’ αυτή την επιχείρηση δεν χωράνε ιδεολογίες, ούτε και αξίες. Αυτό που προέχει είναι να προφυλαχτεί πάση θυσία το πολιτικό σύστημα. Έτσι εξηγούνται και οι πρόσφατες διαγραφές στη ΔΗΜΑΡ, αφού η εσωτερική δημοκρατία της «Δημοκρατικής Αριστεράς» είναι τόση, όση να μη αμφισβητηθεί ο εταίρος τους, ο κ. Βενιζέλος.

Το σκηνικό διάσωσης του καθεστωτικού πολιτικού συστήματος, χρειάζεται τη συνηγορία-στήριξη και άλλων πρόθυμων πλην των ήδη γνωστών παικτών του μεταπολιτευτικού δικομματικού παιχνιδιού. Έτσι στην «σοσιαλο-κυριαρχούσα» συγκυβέρνηση Παπαδήμου δόθηκε πρόθυμα η στήριξη του δεξιού κ. Καρατζαφέρη. Ενώ η δεξιόστροφη συγκυβέρνηση Σαμαρά, απολαμβάνει την «αριστερή» συνηγορία του κ. Κουβέλη. Είναι όμως ζήτημα χρόνου ο κ. Κουβέλης, όπως και άλλοι «πρόθυμοι», να περιέλθουν σύντομα στη σημερινή θέση του κ. Καρατζαφέρη, του κ. Παπαδήμου και τόσων άλλων, που πια κανείς δεν αναζητεί να τους βγάλει, έστω και σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο, επιβεβαιώνοντας τη παροιμία «Άγιος που δε θαυματουργεί, μηδέ δοξολογείται».

 

Χρήστος Παπαδόπουλος

 

1 Πηγή: http://www.enikos.gr/international/109010,Oi_ploysioi_eginan_ploysioteroi.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.