Στο συνέδριο του προγράμματος EFFMIS ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού



Στο τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EFFMIS (European Forest Fire Monitoring using Information Systems –  Ευρωπαϊκή Παρακολούθηση Δασικών Πυρκαγιών με χρήση Πληροφοριακών Συστημάτων) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 17-18 Ιανουαρίου συμμετείχε ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος.
 
Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα είχε να κάνει με την ανταλλαγή Καλών Πρακτικών (Good Practices) μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικές με την εκμετάλλευση της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων για την έγκαιρη ανίχνευση και την αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.
 
Η συμμετοχή στο EFFMIS είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού στην μεταφορά κυρίως της τεχνογνωσίας καθώς από τα 750τετρ. χλμ έκτασης του Δήμου περίπου τα 400τετρ.χλμ είναι δασικές εκτάσεις.
 
Ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου  «η ύπαρξη μεγάλης έκτασης δυσπρόσιτων περιοχών κάνει το έργο παρακολούθησης των δασικών περιοχών εξαιρετικά δύσκολο. Εντός των δασών βρίσκονται περιοχές με ιδιαίτερη σημασία λόγω φυσικού κάλους, χαρακτηρισμού, βιοποικιλότητας, τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος, η αποτελεσματική φύλαξη των οποιών αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και θεωρείται από πλευράς δημοτικής αρχής και δημοτών εξαιρετικής σημασίας» καθώς και στις ενέργειες του Δήμου όσον αφορά τα θέματα πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών (δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, δεξαμενές νερού, οργανωμένη υλοτόμηση για ατομικές ανάγκες και διαχειριστικές μελέτες, αξιοποίηση βιομάζας).
 
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε και στο υδατικό δυναμικό του Δήμου (λίμνες επιφανειακά νερά) που όπως τόνισε «δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων συστημάτων πυροπροστασίας, αντιμετώπισης φαινομένων πυρκαγιάς και ελαχιστοποίησης καταστροφών, σε πιλοτικό ίσως επίπεδο αρχικά, με δυνατότητα επέκτασής τους σε πλήρη κλίμακα εφόσον παρουσιάσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. O Δήμος Σερβίων – Βελβεντού έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για δράσεις οι οποίες αφορούν την προστασία των δασών και την πρόληψη πυρκαγιών».
 
Να σημειωθεί ότι η περιοχή των Πιερίων έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (Περιοχή Natura) η περιοχή Δοβρά – Βάλτα στη δασική περιοχή της T.K. Μεταξά, είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής όπως επίσης και οι περιοχές Αβουζιανή – Μονή Αγ. Βαρβάρας και Ανήλιο της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού. Η περιοχή Καταρράκτης “Σκεπασμένο” της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού είναι  χαρακτηρισμένη ως φυσικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενώ εντός του Δήμου διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας και έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Μέρος του βορείου τμήματος του Ελληνικού τμήματος του μονοπατιού διέρχεται μέσα από τα δάση των Τοπικών Κοινοτήτων Λιβαδερού και Ελάτης. Το μονοπάτι διέρχεται σε κοντινή απόσταση από το γεωλογικό πάρκο Μπουχάρια, τοποθεσία με σπανιότατους γεωλογικούς σχηματισμούς. Επίσης το Βυζαντινό Κάστρο Σερβίων βρίσκεται εντός της δασικής περιοχής των δυτικών απολήξεων των Πιερίων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.