ΣΔΟΕ: Έλεγχοι σε αιρετούς και στη Δυτική Μακεδονία!



Στη γνωστή υπόθεση της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει η τότε κρατική Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επί ημερών Ανδρέα Λεούδη, με την τότε Νομαρχία Κοζάνης, για προγράμματα δημοσιότητας (μέσα από τον Τοπικό Πόρο) αναφέρεται, πιθανότατα, το δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής”, το οποίο κάνει λόγο για έλεγχο δυο αιρετών της Περιφέρειας από το ΣΔΟΕ.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Πρωινού Λόγου»,  ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, εξαπολύοντας μια ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρώην γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Γιώργο Κίρκο, κάνοντας λόγο για “πολιτικά χαλκεία” και “πολιτικές διώξεις και σκοπιμότητες”. Παράλληλα, ο Γιώργος Δακής ξεκαθαρίζει πως τα προσωπικά του οικονομικά στοιχεία είναι στη διάθεση όλων και σημειώνει με νόημα πως “Ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε”.

Η πλήρης δήλωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

“Η προσωπική μου διαδρομή και στα οικονομικά είναι διάφανη σε όλα τα επίπεδα.  Το πόθεν έσχες είναι γνωστό και τα οικονομικά μου δεδομένα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε συμπατριώτη και φορέα απαιτείται. Για οποιοδήποτε ζήτημα. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Η θεσμική και προσωπική μου λειτουργία ήταν πάντα πάνω στο τραπέζι. Και αυτό προτίθεμαι πάντα να κάνω. Ως προς το δημοσίευμα του «Έθνους», υποθέτω πως αναφέρεται στην υπόθεση των πολιτικών χαλκείων στο τέλος του 2009, από τον πρώην γ.γ. Περιφέρειας κύριο Κίρκο, ο οποίος απέστειλε στον εισαγγελέα την προγραμματική σύμβαση της τότε κρατικής Περιφέρειας, που είχε κάνει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, σε σχέση με ένα ποσό των αδιάθετων κονδυλίων του Τοπικού Πόρου από τον κύριο Λεούδη, όπως είχε δικαίωμα. Όλα έγιναν με τις νόμιμες διαδικασίες. Ουσιαστικά υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα πολιτικών διώξεων, η οποία αποτυπώθηκε με διώξεις στα πειθαρχικά υπηρεσιακών παραγόντων της πρώην κρατικής Περιφέρειας, οι οποίες, μετά από διάφορες διαδικασίες δεν κατέληξαν πουθενά. Και πριν μερικές μέρες βγήκε τελική απόφαση και όλοι απηλλάγησαν, ενώ ο κ. Κωτούλας, ως πρώην ανώτατος υπάλληλος παραπέμπεται σε ειδικό υπηρεσιακό που προβλέπεται από το Νόμο. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Και τότε είχα καταγγείλει προεκλογικά αυτές τις διαδικασίες σπιλώσεων τιμών και υπολήψεων μέσα από πολιτικά χαλκεία. Και θεωρώ πως η κριτική σε πολιτικές αποφάσεις με στόχευση δήθεν γκρίζων ζωνών οικονομικών συναλλαγών, σε αυτούς που τα προκαλούν, έρχονται και τους προκαλούν αρνητικά αποτελέσματα. Η εκτίμησή μου είναι αυτή. Σε κάθε περίπτωση, ουδέν κρυπτόν από την πρώην Ν.Α. Κοζάνης και τη νυν Περιφέρεια. Και για τον εαυτό μου τα πάντα είναι γνωστά. Ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε. Πέραν, πάντως, του νόμιμου, πιστεύω και στο ηθικό. Και έτσι πράττω. Σε όσους έκαναν το παραμικρό, σε βάρος του όρκου που έδωσαν, για να υπηρετούν την κοινωνία, αλλά και σε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία ή αλλού για να διασφαλίσουν τα παιδιά τους, λες και οι άλλοι που αγωνιζόμαστε δεν έχουμε παιδιά, τους αρμόζει μόνο ένα στοιχείο, που είναι στην παράδοση των Ελλήνων. Εξοστρακισμός».

Στη λίστα του ΣΔΟΕ που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» περιλαμβάνονται δήμαρχοι, πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια περιλαμβάνονται Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών τους και ελέγχου των «πόθεν έσχες», αφού προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Εκατόν πέντε δήμαρχοι, πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια που ελέγχονται για «μαύρο χρήμα» περιλαμβάνονται στη λίστα του ΣΔΟΕ που φέρνει στη δημοσιότητα το «Εθνος της Κυριακής». Ήδη έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου του «πόθεν έσχες», αφού έχουν προκύψει ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

 
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

Ερευνάται η εμπλοκή δύο αιρετών  πρόσωπων και έχει ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών. Έχουν γίνει φορολογικοί έλεγχοι σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, από τις οποίες παρασχέθηκαν στοιχεία για περαιτέρω έρευνα. Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.

Δήμος Νεάπολης:

Έχουν γίνει φορολογικοί έλεγχοι σε δημοτική Επιχείρηση και έχουν καταλογιστεί φορολογικές παραβάσεις. Για εμπλοκή στην υπόθεση ερευνάται ένα αιρετό πρόσωπο.

Επίσης, εμπλέκονται η Αναπτυξιακή Φλώρινας και η Αναπτυξιακή Γρεβενών.

Από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.