Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση για τον καιρό Ιανουαρίου 2013



Συνοψίζοντας, τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε μελετώντας τα διαθέσιμα μέσο- και μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία είναι τα ακόλουθα:

(1) 01 – 05/01/2013
Οι πρώτες πέντε ημέρες του νέου έτους αναμένεται να κυλήσουνε με γενικά καλό καιρό στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

(2) 06 – 10/01/2013
Το δεύτερο πενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να χαρακτηριστεί από σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία συντείνουν σε κάθοδο αυλώνα χαμηλών υψών προς την περιοχή μας, ο οποίος ωστόσο φαίνεται να κατέρχεται στα ανατολικά της χώρας μας. Σε συνδυασμό με τη θέση και τη ράχη υψηλών υψών που δημιουργεί στην Δ.-Κ. Ευρώπη ο αντικυκλώνας των Αζόρων, εκτιμάται αυτή τη στιγμή πως τα όποια φαινόμενα παρατηρηθούν θα είναι κατά κανόνα ασθενούς έως και μέτριας έντασης, εντοπιζόμενα σε περιοχές που επηρεάζονται από το ΒΑ ρεύμα (ανατολικά προσήνεμα). Υπάρχουν αξιόλογες ενδείξεις πως οι όποιες χιονοπτώσεις σημειωθούν θα αφορούν ακόμα και περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο (400-500 m).

(3) 11 – 15/01/2013
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναμένεται να χαρακτηριστεί από σταδιακή, μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, η χώρα μας φαίνεται να βρίσκεται οριακά στη ζώνη επίδρασης της ράχης που συνδέεται με την προσπάθεια επέκτασης του αντικυκλώνα των Αζόρων. Ταυτόχρονα, η κατάβαση αυλώνων στα ανατολικά της χώρας μας δεν αποκλείεται να οδηγεί σε εκδήλωση φαινομένων, τα οποία ωστόσο φαίνεται πως θα είναι σποραδικού και ασθενή χαρακτήρα και θα εντοπίζονται κυρίως στην Κ., Αν. και Ν. Ελλάδα.

(4) 16 – 20/01/2013
Το τέταρτο πενθήμερο του Ιανουαρίου φαίνεται να ξεκινάει με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία ωστόσο γρήγορα θα σημειώσει αξιόλογη πτώση (18-19/1). Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία για την μακροπρόθεσμη εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, προκύπτει πως οι συνθήκες για δημιουργία αξιόλογου καιρού στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ένα ιδιαίτερα ρευστό “σκηνικό” ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, όπου η χώρα μας βρίσκεται οριακά εντός της ζώνης επίδρασης ραχών υψηλών υψών και αυλώνων χαμηλών υψών ΒΑ ή μεσημβρινής διεύθυνσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, είναι εξαιρετικά επισφαλές να θεωρήσουμε πως η χώρα μας θα επηρεαστεί από κάποια αξιόλογη κακοκαιρία κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.

(5) 21 – 25/01/2013
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να αποτελέσει τμήμα των λεγόμενων αλκυονίδων ημερών. Τα τελευταία μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία “βλέπουν” την χώρα μας να επηρεάζεται από “ισχυρή” ράχη υψηλών υψών προερχόμενη από την Αφρική. Ως εκ τούτου, προκρίνεται προγνωστικά η επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών και η σταδιακή και αξιόλογη άνοδος της θερμοκρασίας.

(6) 26 – 31/01/2013
Κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες του Ιανουαρίου φαίνεται πως η χώρα μας θα “απεμπλακεί” σταδιακά από το πεδίο των υψηλών πιέσεων, οπότε και φαίνεται πως η θερμοκρασία θα σημείωσει μικρή πτώση. Από πλευράς φαινομένων, υπάρχουν ενδείξεις για “ενεργοποίηση” της Μεσογείου προς το τέλος του μήνα, οπότε και θα οργανωμένα χαμηλά της Κ. και Αν. Μεσογείου θα μπορούσαν εν δυνάμει να επηρεάσουν τη χώρα μας.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση για την μακροπρόθεση εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας κατά τον Ιανουάριο του 2013. Η τεκμηριώση της εκτίμησης στηρίζεται σε προγνωστικά δεδομένα που χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, ο αναγνώστης καλείται να αντιμετωπίσει την παρούσα εκτίμηση με κριτική σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη του πως στόχος της δεν είναι η πρόγνωση του καιρού αλλά η σκιαγράφηση του περιγράμματος εντός του οποίου αυτός αναμένεται να κινηθεί κατά τον εξεταζόμενο μήνα.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Επιμέλεια – Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος
meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.