Farmer’s markets στην Κοζάνη σχεδιάζει το Υπουργείο!



Από τον Πρωινό Λόγο

Την πιλοτική λειτουργία του Farmer’s markets στην Κοζάνη, προανήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης! Μάλιστα η λειτουργία του Farmer’s markets ήταν αίτημα και του Γεωργοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αλιάκμων» Κοζάνης, ο οποίος διοργανώνει διανομές προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, στις οποίες η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη!

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. «Έτσι λοιπόν μόλις έχουμε εμπειρία λίγων μηνών θα έχουμε και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους σε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο θεσμός αυτός θα περπατήσει» πρόσθεσε. Μάλιστα, λειτουργεί ήδη ένα farmer’s markets (αγορά αγροτών) στην Πρέβεζα και θα ξεκινήσουν σύντομα στην Ηλεία, την Κοζάνη και στα Χανιά

Μιλώντας στον «Π.Λ.», ο πρόεδρος του Γεωργοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αλιάκμων» Κοζάνης Παναγιώτης Αρνίδης επιβεβαίωσε ότι η νέα αυτή αγορά, το farmer’s market, θα γίνει στην Κοζάνη, πιλοτικά.

«Στόχος είναι να ενταχθεί η δράση στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ο στόχος είναι να προχωρήσει και μάλιστα εμείς έχουμε ετοιμάσει το καταστατικό και αναμένουμε την έγκριση του υπουργείου». Για να λειτουργήσει η αγορά, με προϊόντα από την παραγωγή, απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, στον καταναλωτή, πρέπει να κινηθούν και οι ανάλογες διαδικασίες από πλευράς Δήμου Κοζάνης. «Ο Δήμος εμπλέκεται στο ότι θέλουμε να μας παραχωρήσει μια έκταση, όπως και οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στον καθαρισμό του χώρου, αλλά και η Δημοτική Αστυνομία η οποία πρέπει να εκεί και να επιβλέπει το χώρο», σημειώνει ο κ. Αρνίδης.

Η «λαϊκή των παραγωγών», ή αλλιώς το farmer’s market, θα λειτουργήσει μια φορά την εβδομάδα, μπορεί και δύο. Στόχος είναι να πωλούνται σε αυτή όλα τα αγροτικά προϊόντα (από παραγωγούς της περιοχής), αλλά και ό,τι άλλο προϊόν δεν παράγει η περιοχή και είναι πιο δύσκολο να τα βρει ο καταναλωτής (π.χ. ψάρια, πορτοκάλια, λεμόνια, ελιές κ.λπ.). Στόχος του farmer’s market είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, χωρίς να εμπλέκονται οι μεσάζοντες, με ό,τι κέρδος μπορεί να έχει αυτό τόσο στην τιμή των προϊόντων όσο και στην ποιότητα. «Από το χωράφι στο ράφι, από το χωράφι, απευθείας στον καταναλωτή. Αυτός είναι ο στόχος μας. Παρόμοιου τύπου αγορές υπάρχουν στην Αμερική 50 χρόνια τώρα, όπως και εδώ και 20-30 χρόνια τώρα, σε πολλά κράτη της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Αρνίδης.

Φθηνότερα τα προϊόντα

Όπως τόνισε ο Υπουργός: «Σε αυτές ο παραγωγός και ο αγρότης φέρνει κατευθείαν τη σοδειά του, την παραγωγή του στο «ράφι» του καταναλωτή. Το θεσμό αυτόν τον είχα ζήσει στην Αμερική και θεωρείται πετυχημένος και καλός γιατί συμβάλλει στο να προμηθευτεί ο καταναλωτής φθηνότερα τα προϊόντα, να μειωθεί η ψαλίδα των τιμών από το γεωργό μέχρι τον καταναλωτή και επίσης φέρνοντας κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης καθώς μπορεί κάποιος να δει πώς παράγεται, αν το παράγει ο ίδιος, αν είναι πραγματικά ντόπιο και αν όντως είναι φρέσκο. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε, πιλοτικά, 4-5 σε όλη την επικράτεια προκειμένου να αποκτήσουμε κι εμείς εμπειρία, να δούμε πώς λειτουργούν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν. Όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής, οι τιμές των προϊόντων στα farmer’s markets θα είναι κάτω του 50% των τιμών τους στα σούπερ μάρκετ», όπως σημειώνει το agrotypos.gr

Με αυτές τις αγορές των αγροτών το προϊόν του γεωργού θα φθάνει απευθείας στον καταναλωτή. Ο θεσμός θα λειτουργήσει πιλοτικά: Τι θα πωλείται; Μέχρι πού θα φθάσει; Πώς θα συμμετέχει ο καταναλωτής;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.