8 εκ. ευρώ από το Δήμο Κοζάνης σε προμηθευτές και εμπορικό κόσμο!



Από τον Πρωινό Λόγο 

Ζεστό….χρήμα στην τοπική αγορά της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε δεκάδες προμηθευτές, εργολάβους έργων κτλ. πρόκειται να…πέσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Στα ταμεία του Δήμου πρόκειται να εισρεύσουν ούτε λίγο, ούτε πολύ, περίπου…8.000.000 ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη προς τρίτους, γεγονός το οποίο δίνει μια τεράστια «ανάσα» στην αγορά.

Η εν λόγω εκταμίευση θα γίνει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον «Π.Λ.» η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κοζάνης Παρθένα Τουμπουλίδου, μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Παρασκευή συνεδριάζει στην Αθήνα η αρμόδια επιτροπή, για τη σχετική έγκριση. Θα πρόκειται για μια μεγάλη ανάσα για δεκάδες εμπόρους, επιχειρηματίες, εργολάβους και όχι μόνο, οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες, ακόμη και…χρόνια να πληρωθούν!

Η εκταμίευση του τεράστιου, ειδικά για τα δεδομένα της εποχής, ποσού γίνεται μετά από την προ μηνών σχετική ρύθμιση για τους Δήμους με μεγάλα χρέη προς τρίτους, που είχε προωθήσει η τότε κυβέρνηση.

Και, φυσικά, αφορά και σε άλλους Δήμους, όπως ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού, ο Δήμος Εορδαίας, αλλά και ο Δήμος Βοϊου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τουμπουλίδου: «Ξεκίνησε μια επικοινωνία με το Υπουργείο να επιβεβαιώσουμε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31/12/11, προκειμένου να έρθουν στα ταμεία του Δήμου ένα ποσό ύψους περίπου 8 εκ. ευρώ, για οφειλές προς την αγορά. Με την επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο, μας είπαν ότι είναι διαδικαστικό το θέμα και πως πρόθεσή τους είναι μέσα στον Δεκέμβριο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να έρθουν τα χρήματα.

Αυτό σημαίνει μια τεράστια ανάσα για τον Δήμο Κοζάνης. Αν φύγει το κομμάτι των υποχρεώσεων, που δημιουργεί ένα μεγάλο άγχος, δίνει και μια μεγάλη ανάσα για την αγορά. Από πλευράς δήμου θα γίνει εξόφληση περασμένων ετών και μένει η δυνατότητα της χρηματοδότησης μέσα από τη ΣΑΤΑ που έρχεται τώρα στα ταμεία των Δήμων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρήσης για το 2012».

Παράλληλα, προέκυψε και ο συμψηφισμός των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά, για το Δήμο Κοζάνης, ότι φεύγει από «πάνω του» το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, καθώς το ποσό αυτό της οφειλής συμψηφίζεται με το κομμάτι που οφείλει το κράτος στο δήμο, μέσα από τα παρακρατηθέντα.

Σε αυτή τη ρύθμιση μπαίνουν όσοι δήμοι είχαν οφειλόμενα προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο και οφειλές προς την αγορά. Παρόλα αυτά δημιουργεί για κάποιους δήμους ευνοϊκές συνθήκες. «Όλη η προηγούμενη προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς», καταλήγει.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.