Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων – Αναλυτικά παραδείγματα



ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου αλλά βεβαίως ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλλει νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε χρήμα και όχι σε είδος.

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Λαμβάνεται υπόψη καταρχάς εάν ο μισθωτός πληρώνεται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Ο χρόνος πάνω στον οποίο υπάρχει υπολογισμος, ο χρόνος αναφοράς όπως ονομάζεται, είναι το χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου.

Ενας μισθωτός για παράδειγμα εφόσον δούλεψε όλο το χρονικό διάστημα από την Πρωτομαγιά εως το τέλος Δεκεμβρίου θα πάρει ολοκληρο το δώρο Χριστουγέννων, θα πάρει δηλαδή εναν ολόκληρο μισθό για όποιον πληρώνεται με μισθό, έαν παίρνει δηλαδή 1.050 ευρώ μεικτά θα λάβει συν 1.050 ευρώ, ενώ αν κάποιος αμοίβεται με ημερομίσθιο θα λάβει 25 ημερομίσθια, δηλαδή θα πάρει τον μισθό της μια ημέρας επι 25.

Για όσους δεν απασχολήθηκαν ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την Πρωτομαγιά εως την 31η Δεκεμβρίου, είτε γιατί παραιτήθηκαν, είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί ξεκίνησαν να εργάζονται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα λάβουν ένα τμήμα του δώρου Χριστουγέννων.

Σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή τα 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές μέρες. Εάν κάποιος δηλαδή δούλεψε από την Πρωτομαγιά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 19 μέρες δικαιούται να πάρει τα 2/25 του μισθού του ή 2 ημερομίσθια. Εάν δούλεψε 38 μέρες θα λάβει τα 4/25 του μισθού του ή 4 ημερομίσθια κλπ.

Οι μισθωτοί που εργάστηκαν λιγότερο από 19 μέρες δικαούνται και αυτοί δώρο Χριστουγέννων αλλά φυσικά μικρότερο ποσό.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΜΗ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής, δηλαδή εως τις 21 Δεκεμβρίου, ο εργοδότης θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις αφού η μη καταβολή του δώρου διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία καθώς είναι ποινικό αδίκημα.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.