Οι Μωμόγεροι (Κοτσαμάνια) του Ροδίτη στο Βελβεντό



Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη στις 28-12-2012 και ώρα 19.30, συμμετείχε με το τμήμα των Μωμόγερων, στη συνάντηση των Χορευτικών του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού. Αναβίωσε το θεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων ή Κοτσαμάνια ένα από τα ομορφότερα ποντιακά έθιμα που σχετίζονται με το νέο έτος.

Την παράσταση έκλεψε ο μικρός μωμόγερος Άνθιμος Κεχαγιάς ετών 6 με την άψογη συμμετοχή και εμφάνισή του. Νωρίτερα οι Μωμόγεροι του Ροδίτη περιδιαβήκανε χορεύοντας τους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία του Βελβεντού με τη συνοδεία λύρας και νταουλιού.

Οι Μωμόγεροι αποτελούν εξέλιξη πανάρχαιων δρώμενων που αφορούσαν την γονιμότητα της γης και λάμβαναν χώρα κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.Το έθιμο αν και αμιγώς Ελληνικό τελούνταν κάθε χρόνο ευλαβικά μέχρι και το 1922 στον Εύξεινο Πόντο. Tο μετέφεραν οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς στην Ελλάδα, το συνέχισαν οι εδώ απόγονοι τους κι έτσι κρατήθηκε ζωντανή μια πανάρχαια τελετουργία, μέχρι τις ημέρες μας.

ai-vres.blogspot.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.