Μωμόγεροι, Κοκόνες και γκέγκηδες – Πατροπαράδοτα έθιμα του Ν. Κοζάνης



Οι Μωμόγεροι στη Σκήτη

Το έθιμο των Μωμόγερων θα αναβιώσει και φέτος ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκήτης «Εύξεινος», σήμερα Σάββατο 29 και αύριο Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. Το αρχαίο δρώμενο που υμνεί που παρουσιάζει την αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους, αποτελείται από 12μελη χορευτικό τμήμα και την θεατρική ομάδα.

Το έθιμο όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκήτης Σάββας Αλεξανδρίδης, αναβιώνει από το 1934 στο χωριό κρατώντας το αναλλοίωτο στο χρόνο και μεταλαμπαδεύοντας το στις νέες γενιές.

Αναβίωση των Μωμόγερων στα Αλωνάκια

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων «Πόντος» και το τμήμα των Μωμόγερων του θα πραγματοποιήσει την αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ο Σύλλογος καλεί τους πολίτες στα Αλωνάκια να παρευρεθεί και να συμμετέχει στην αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου, χορεύοντας και τραγουδώντας για να υποδεχτούν με ελπίδα το Νέο Έτος.

 

«Κοκόνες και γκέγκηδες» στο Εμπόριο

Το πατροπαράδοτο έθιμο « Κοκόνες και Γκέγκηδες» διοργανώνει η τοπική κοινότητα Εμπορίου την Κυριακή στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μεταμφιεσμένοι νέοι μέχρι 19 ετών περιέρχονται όλα τα σπίτια του Εμπορίου ψάλλοντας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με τη συνοδεία ζουρνάδων για να καταλήξουν τα μεσάνυχτα στην πλατεία γλεντώντας μέχρι το πρωί

από την ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.