Στον αέρα ξανά η λειτουργία της Παθολογικής του Μποδοσάκειου



Αντιμέτωπη με λουκέτο – μετά από μικρή ανάπαυλα, βρίσκεται εκ νέου η Παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, καθώς λείπουν με αναρρωτική άδεια οι δύο από τους τέσσερις γιατρούς, ενώ ο τρίτος, ο διευθυντής της κλινικής φεύγει στη σύνταξη, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κάλυψη των εφημεριών της κλινικής.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρισκόταν χθες το απόγευμα συνεδρίαση της κοινής διοίκησης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπου για να μην μπει λουκέτο από την Δευτέρα στην Παθολογική του Μποδοσάκειου, καθώς απομένει με μόλις μία γιατρό, την επιμελήτρια Β΄ κ. Λάζοβιτς.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Παθολογικής του Μποδοσάκειου φεύγει στη σύνταξη στις 31 Δεκεμβρίου και παίρνει από σήμερα την χρωστούμενη άδεια. Την ίδια ώρα ο επιμελητής Α΄ απουσιάζει σε αναρρωτική άδεια μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε προχθές, ενώ η επικουρική (συμβασιούχος) γιατρός, που είχε προσληφθεί πριν μερικούς μήνες, απουσιάζει επίσης με άδεια λόγω επαπειλούμενης κύησης, με συνέπεια η Παθολογική να έχει μείνει με μία μονάχα Παθολόγο, την επιμελήτρια Β΄.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα ενδεχόμενα που εξεταζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η μεταφορά των ασθενών στην Παθολογική του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, αν και δεν είναι εύκολο ζήτημα αφού υπήρχαν χθες 27 ασθενείς εισηγμένοι στην Παθολογική κλινική, αλλά και λόγω ότι ζορισμένα είναι άποψη στελέχωσης επίσης τα πράγματα και στην Παθολογική του Μαμάτσειου Κοζάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της λειτουργίας της Παθολογικής του Μποδοσάκειου ταλανίζει εδώ και πολύ καιρό την κοινή πλέον διοίκηση των δύο νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης, που δεν λύνονται λόγω του γνωστού “παγώματος” στις προσλήψεις και τα οποία τις προηγούμενες φορές ξεπερνιόντουσαν προσωρινά είτε με το «εντέλλεσθε» σε γιατρούς άλλων μονάδων και τμημάτων του νοσοκομείου- με τα γνωστά συνεπακόλουθα προβλήματα και στις άλλες κλινικές, είτε με την προσωρινή απόσπαση γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Δυτικής- ακόμα και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την αγανάκτηση της ιατρικής κοινότητας του Μποδοσάκειου αλλά και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας για το πρόβλημα στελέχωσης του Μποδοσάκειου, αλλά και των άλλων νοσοκομείων της περιφέρειάς, μας μετέφερε μιλώντας στον «Π» ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ και Νεφρολόγος του Μποδοσάκειου, Χρήστος Κατσίνας. «Το Μποδοσάκειο ταλανίζεται εδώ και πολύ καιρό από τα ίδια προβλήματα στελέχωσης», είπε, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, σέρνεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αφού εξαιτίας των μέτρων του μνημονίου πάγωσαν οι προσλήψεις, με συνέπεια να λειτουργούν τα νοσοκομεία, ιδίως τα περιφερειακά, με σοβαρές ελλείψεις γιατρών και συνεχή προβλήματα και μονάχα λόγω της καλής θέλησης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού». Υπενθύμισε μάλιστα την πρόταση που είχε διατυπώσει και πέρσι (παραμονές Χριστουγέννων) τόσο η ΕΙΝΔΥΜ όσο και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών), ότι δηλαδή «καλύτερα να κλείσει για λόγους η Παθολογική παρά να λειτουργεί επικινδύνως».

Ο κ. Κατσίνας τόνισε ωστόσο ότι «η Παθολογική είναι η κορυφή του παγόβουνου», διότι «δυστυχώς το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην Παθολογική. Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γιατρών, είπε, υπάρχει και σε άλλα τμήματα και κλινικές του Μποδοσάκειου, όπως στην Παιδιατρική, την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου «η στελέχωση είναι οριακή, με συνέπεια τη σοβαρή κόπωση των γιατρών λόγω εξοντωτικών εφημεριών».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι «πικραμένος» δηλώνει ότι φεύγει ο διευθυντής της Παθολογικής του Μποδοσάκειου, Αλέξανδρος Λυσιμάχου, από το γεγονός ότι δεν μπορεί να παραμείνει κι άλλο στην ενεργό υπηρεσία. «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με τις συνθήκες που υπάρχουν, αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν χωρίς καμία ελπίδα βελτίωσης στον ορίζοντα», δηλώνει. Άλλωστε, σε υπηρεσιακό σημείωμα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου τον περασμένο Οκτώβριο, έγραφε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να κάνω τα “μαγικά” που μου ζητάτε συνέχεια για να βγει το πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.