Ενίσχυση των ΜμΕ της περιοχής από την κατασκευή του έργου «Πτολεμαίδα 5»



Στη διαπίστωση ότι η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαίδα 5» θα ενισχύσει τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής που θα συμβάλλουν στην παροχή πρώτων υλών και υπηρεσιών,  κατέληξαν τα μέλη της  Διοικητικής Επιτροπής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις 29/11/2012, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Αρθούρο Ζερβό και κατόπιν στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στον Δ/ντή, κ. Γιάννη Στεφανάτο,  της αναδόχου εταιρίας του έργου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα, προτεραιότητα στην «ατζέντα» των συναντήσεων  που πραγματοποίησαν στην Αθήνα τα μέλη της Δ.Ε του ΕΒΕ, όπου μετέβησαν με σκοπό την προώθηση θεμάτων που αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος της Περιφερειακής μας Ενότητας, είχαν οι συναντήσεις με τους παραπάνω, καθώς μετά την απόφαση του Eurogroup για την καταβολή προς την χώρα μας των νέων δόσεων, αίρονται οι αβεβαιότητες για την κατασκευή του έργου «Πτολεμαίδα 5».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ίδια η ΔΕΗ Α.Ε, όσο και η ΓΕΝΟΠ και η ανάδοχος εταιρία ΤΕΡΝΑ όπως μετέφεραν στη διοίκηση του ΕΒΕ οι εκπρόσωποί τους, πιστεύουν ότι ήδη η πορεία του έργου «είναι σε καλό δρόμο και σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά».

Στην συζήτηση με τον κ. Ζερβό τονίστηκε ιδιαίτερα από πλευράς Επιμελητηρίου η ανάγκη να προχωρήσει  η επένδυση το συντομότερο.

   
Ζητούμενο είναι  να επιτευχθεί επιτέλους, με ένα στρατηγικής συνεισφοράς έργο για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και βέβαια για όλη τη χώρα, η ανανέωση των ήδη εγκατεστημένων για περισσότερα από 30 χρόνια παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με λιγότερη κατανάλωση λιγνίτη και λιγότερες ρυπογόνες ουσίες για τους πολίτες του τόπου μας.

Ζητούμενο, ακόμη, είναι να αυξηθεί η απασχόληση  και να μειωθεί η ανεργία που καταγράφει πανελλαδικό «ρεκόρ» αύξησης στη Δυτική Μακεδονία.
Ακόμη,  να τονωθεί η οικονομία της περιοχής, καθώς κάτω από τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες η βιωσιμότητά της μπορεί να βοηθηθεί ουσιαστικά από το έργο «Πτολεμαίδα 5»,  που τόσο στη φάση  κατασκευής του, όσο και λειτουργίας του, θα δημιουργήσει νέα προοπτική για  δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης δορυφορικών του έργου ΜμΕ.

Ο κ. Ζερβός μιλώντας για το έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,4 δις, επιβεβαίωσε ότι η νέα ατμοηλεκτρική μονάδα μεικτής ισχύος 600 MW, με καύσιμο εγχώριο λιγνίτη, θα έχει και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος για τηλεθέρμανση  140MW και ότι το κόστος καυσίμου, συνυπολογίζοντας το κόστος από τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου θα είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με τις υφιστάμενες μονάδες.

Με δεδομένο, λοιπόν,  ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή μας, τα μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕ που ήταν παρόντα στη συνάντηση κάλεσαν τον κ. Ζερβό να ανακοινώσει τα ευχάριστα για την έναρξη του έργου, με την υπογραφή της σύμβασης του έργου μεταξύ ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ, στην πόλη της Πτολεμαίδας, ευθύς μόλις  αυτά προκύψουν.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.