Η θέση του καλλιτεχνικού Δ/ντη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για το κόστος λειτουργίας του



Τη δική του απάντηση για το θέμα που προέκυψε με το κόστος λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, μετά από δήλωση της κας Νανοπούλου στην οποία χαρακτήριζε απαράδεκτο να στοιχίζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο Δήμο Κοζάνης  837.400 ευρώ, έδωσε  ο καλλιτεχνικός Δ/ντης Γιάννης Καραχισαρίδης.

Ο κ. Καραχισαρίδης σε δήλωση του στο περιθώριο του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου σημείωσε πως « τα στοιχεία τα οποία βγαίνουν  από τα εντάλματα, που έχει εκδόσει ο Δήμος για λογαριασμό  του ΔΗΠΕΘΕ δείχνουν τελείως άλλα νούμερα.

Φέτος, μέχρι σήμερα ο Δήμος Κοζάνης έχει εκταμιεύσει για λογαριασμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. 181.000 ευρώ ποσό που  θα φτάσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου στις 230.οοο ευρώ.

Υπάρχει μια παρεξήγηση. Ο προυπολογισμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι 837.000 ευρώ αλλά δεν εκπορεύονται όλα από το Δήμο. Ο προυπολογισμός του 2013 προβλέπει 300.000 ευρώ . Πρέπει όμως να αναφέρω  πως ποτέ το ΔΗ.Π.ΕΘΕ. δεν ξόδεψε όλα τα λεφτά του. Πάντα ξόδευε πολύ λιγότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Καραχισαρίδη αν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν κάνει παραγωγές δεν θα έχει και τα αντίστοιχα έσοδα και έκλεισε λέγοντας πως «το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης  στοιχίζει πολύ λίγα στο Δήμο και η άποψη της κας Νανοπούλου οφείλεται σε ελλπιπή πληροφόρηση»

Η ανακοίνωση της κας Νανοπούλου

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να στοιχίζει  837.400 Ευρώ το ΔΗΠΕΘΕ  όταν ο Δήμος Κοζάνης είναι υπερχρεωμένος, της  ΑΝΝΑΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ , Επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης , Δήμου Κοζάνης

Η θέση μας για το ΔΗΠΕΘΕ ήταν και είναι ότι αποτελεί μια όαση πολιτισμού στον Δήμο της Κοζάνης, παρ ότι θα μπορούσε να λειτουργεί  με όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν από την ίδρυσή του έως τώρα , πολύ αποδοτικότερα .

Όμως όπως δεσμεύθηκε σε σχετική κριτική μας στην συζήτηση του περυσινού προϋπολογισμού του στο Δ.Σ Κοζάνης η διοίκησή του, στον καιρό της κρίσης και με το δεδομένο του τεράστιου οικονομικού προβλήματος του Δήμου, ώφειλε να έχει ήδη περιορίσει δραστικά το κόστος λειτουργίας του , πράγμα που δεν συνέβη.

Με το δεδομένο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν καταβάλει τα τελευταία χρόνια καμμία επιχορήγηση , ο Δήμος Κοζάνης καλείται να καταβάλει εξ ιδίων για την λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ πάνω από 600.000,00 ευρώ ετησίως . Κονδύλι δυσβάστακτο αν σκεφθεί κανείς τα χρέη του Δήμου και τις εν γένει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ λοιπόν  το  ΔΗΠΕΘΕ να μειώσει άμεσα το κόστος λειτουργίας του στο 1/3 του σημερινού ποσού και τα έξοδά του να καλύπτονται κατά βάση από τα εισιτήρια των παραστάσεων και των λοιπών δραστηριοτήτων.

Εάν αδυνατούν να εξορθολογίσουν τα κόστη λειτουργίας του, τότε να αναστείλει για ένα δύο χρόνια την λειτουργία του , τουλάχιστον με την μορφή οργανισμού που κοστίζει 837.400,00 ευρώ στον λαό του Δήμου της Κοζάνης και να λειτουργήσει ως δραστηριότητα του οργανισμού Πολιτισμού με την μετάκληση κάποιων πετυχημένων παραστάσεων (ξένες παραγωγές).

Ο Δήμος Κοζάνης θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών. Εάν δεν αρχίσει  από τις δαπάνες πολυτελείας, τι θα περικόψει  ;

Πιστεύουμε ότι όταν κωφεύουν στα προφανή και αυτονόητα και δεν υιοθετούν τις απόλυτα λογικές προτάσεις μας , έρχονται μετά αντιμέτωποι με τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων .

Και επειδή γνωρίζουμε ότι η απάντηση θα είναι του δακρύβρεχτου τύπου «η κακή αντιπολίτευση που θέλει να κλείσουν τέτοιες θαυμάσιες δραστηριότητες» , λέμε εκ των προτέρων ότι σε σοβαρές αιτιάσεις θα πρέπει η διοίκηση του Δήμου να απαντά με αριθμούς και επιχειρήματα που να στηρίζονται σε στοιχεία και όχι με το γνωστό ύφος του λαϊκισμού.

Τέλος  μέσα από το ΔΗΠΕΘΕ πληρώνονται κάποιοι εργαζόμενοι ή άλλοι , οι διοικούντες να το πουν ,  διότι ζούμε πλέον στην εποχή του «´¼λα στο φως» .

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.