Οργανώνεται η καλλιέργεια ιπποφαούς στην Κοζάνη



Πυρήνες παραγωγικής οργάνωσης, που βασίζονται κυρίως σε αγρότες, δημιούργησε η καλλιέργεια του ιπποφαούς σε Κοζάνη, Πέλλα και Θεσσαλία.

Αν και ακόμα όλες οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και κανονική παραγωγή δεν έχουν καταφέρει να πάρουν από τα δέντρα, οργανώνονται σε επιχειρηματική-συνεταιριστική βάση και όλοι βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους, σκεπτόμενοι και τη συνένωση σε πανελλαδικό επίπεδο όταν ωριμάσει το θεσμικό πλαίσιο περί συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Από καλλιεργητικής άποψης τώρα, να υπενθυμίσουμε ότι το Ιπποφαές (Hippophae L.) είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών, και διαθέτει 6 είδη και 12 υποείδη αυτόχθονα σε Ευρώπη και Ασία.

Το ιπποφαές χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη σε τρόφιμα και ποτά λόγω της διατροφικής του αξίας, ενώ τα έλαια που παράγει χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλυντικών.

Ο θάμνος του συνήθως αναπτύσσεται σε ξηρές περιοχές, μιας και για να αναπτυχθεί δεν χρειάζεται πλούσια εδάφη, όπως ακριβώς δεν χρειάζεται υπερβολική λίπανση ή  πολύ νερό για πότισμα . Από την άλλη βέβαια το φυτό χαρακτηρίζει η ανάγκη για συχνό πότισμα.

agronews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.