Γεωθερμία, μια σχετικά άγνωστη πηγή ενέργειας



Με τον όρο Γεωθερμία ή Γεωθερμική Ενέργεια αναφερόμαστε στην ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που πηγάζει από το εσωτερικό της γης.Πρόκειται για αποθηκευμένη ενέργεια υδρολογικών και γεωλογικών σχηματισμών του φλοιού της γης σε μορφή θερμότητας, όταν η θερμοκρασία του σχηματισμού υπερβαίνει τους 25 °C. Η θερμότητα αυτή μεταδίδεται είτε με αγωγή προς την επιφάνεια της γης ή με ρεύματα μεταφοράς.

Η Γεωθερμική ενέργεια είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και ενδείκνυται για αξιοποίηση από τον άνθρωπο. Δίνεται η δυνατότητα η ενέργεια αυτή, να χρησιμοποιηθεί για δύο ειδών εφαρμογές. Πρώτον με τη χρήση θερμότητας των γεωθερμικών ρευστών (συνδυασμός ηφαιστειακών εκροών και ατμών ή θερμού νερού από ρήγματα του υπεδάφους)μπορεί να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα και να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση νερού και χώρων (θερμοκηπίων, κτηρίων, πισινών, ιχθυοκαλλιεργειών κ.α.). Η δεύτερη εφαρμογή γίνεται μέσω της εκμετάλλευσης των θερμών μαζών του εδάφους ή υπόγειων υδάτων, ώστε να κινηθούν θερμικές αντλίες για εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης (γεωθερμικός κλιματισμός).

Η γεωθερμία δεν εφαρμόζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό καθώς εμφανίζει κάποια μειονεκτήματα. Όλα αυτά οφείλονται στη φύση και τη χημική σύσταση των γεωθερμικών ρευστών. Η αλλαγή των θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών των ρευστών μπορεί να προκαλέσει τη χημική προσβολή (διάβρωση) μεταλλικών επιφανειών. Συχνός είναι ο σχηματισμός αποθέσεων σε κάθε είδους επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το γεωθερμικό ρευστό. Επίσης, μετά τη χρήση τους υπάρχει ο κίνδυνος εκπομπών τοξικών αερίων, όπως το υδρόθειο. Άλλος ένας περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι η πιθανή μόλυνση των ποταμιών από τα βαρέα μέταλλα και άλατα που περιέχει το γεωθερμικό νερό. Όλα τα παραπάνω ωστόσο μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες ενέργειες.

Στον αντίποδα αξίζει αρκετά είναι και τα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας. Όπως ήδη αναφέρθηκε, πρόκειται για ανεξάντλητη πηγή ενέργειας λόγω της συνεχούς παροχής της με υψηλό συντελεστή λειτουργίας. Είναι ιδιαίτερα οικονομική εξαιτίας της υψηλής απόδοσης (τρείς ως πέντε φορές αποδοτικότερο από συμβατικό σύστημα θέρμανσης), της χαμηλής κατανάλωσης, της σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης των μηχανημάτων και της γρήγορης απόσβεσης χρημάτων. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση εξάρτησης από χώρες λόγω του περιορισμού εισαγωγής ορυκτών καυσίμων. Θεωρείται ασφαλές σύστημα, επειδή δεν υπάρχει καύση και συνεπώς κανένας κίνδυνος ανάφλεξης ή ασφυξίας από εκπομπή μονοξειδίου. Αξίζει να αναφερθεί πως συγκριτικά με άλλες μονάδες οι εκπομπές CO2 είναι ελάχιστες και κατά συνέπεια δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα συστήματα γεωθερμίας είναι αρκετά αξιόπιστα κάτι που αποδεικνύει και η χρήση τους από χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, η Γερμανία και άλλες. Η χώρα μας διαθέτει αρκετές γεωθερμικές πηγές. Περιοχές όπως η Νίσυρος, η Ικαρία, η Μήλος, η Σαντορίνη, η Λέσβος, η Ν. Κεσσάνη Ξάνθης, η Νιγρίτα Σερρών, ο Λαγκαδάς Θεσ/κης και τα Ελαιοχώρια Χαλκιδικής είναι επιβεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία. Ανάλογα με τη θερμότητα από τόπο σε τόπο δίνεται και διαφορετική δυνατότητα εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα μέρη όπως η Μήλος και η Νίσυρος προσφέρονται για αξιοποίηση μονάδων ηλεκτρικής παραγωγής. Σήμερα βέβαια, η κυριότερη ενεργειακή χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι η θέρμανση θερμοκηπίων.

FLOW MAGAZINE
oladeka

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.